Skip to content

KAKO PREPOZNATI PSIHOPATU i koje su njihove osobine

Psihopatija nije psihijatrijska dijagnoza, te nije priznata kao psihijatrijski ili psihološki ροremećaj.

Kada je u pitanju psihopat, definicija koja precizno opisuje njegovo stanje nije jednoznačna, no glavna obilježja psihopatije uključuju nedostatak empatije i osjećaja za druge, sebičnost, nedostatak krivnje i površinski šarm koji se koristi isključivo za manipulaciju drugima

Oni mogu ispasti šarmantni i inteligentni, a mogu čak i oponašati emocije koje zapravo ne osjećaju.

Ljudi sa psihopatskim osobinama žele pozicije koje donose moć, autoritet i brzu zaradu a da pritom ne rade ništa.

Oni su vješti glumci čija je jedina misija manipulirati ljudima za osobnu korist.

U vezu stupa samo da bi dobio resurse koji su mu potrebni. Ovi resursi mogu biti novac i druga materijalna dobra, veze i naravno emocije. Njegov unutrašnji svijet je prazan i bezbojan, pa drugima mora da oduzme svijetle boje.

Psihopata ima sljedeće osobine:

Površne emocije – psihopata se odlikuje vrlo oštrim emocionalnim zamahom. Zna da bude neobično učtiv i galantan i poslije da se dere i galami na konobara. To ga razlikuje od zdrave psihe, kojoj treba vremena da promijeni emociju.

Nedostatak krivice i kajanja – čak i kršeći sve zakone društva i morala, psihopata se nikad neće osjećati krivim. Može da prizna odgovornost i da se izvini. Ali on to neće činiti iz čistog srca, već isključivo kako bi izbjegao posljedice.

Nedostatak empatije – psihopata ne poznaje tuđu bol. Beskorisno je od njega očekivati saosjećanje. Reakcija na patnju voljene osobe vjerovatno će biti ravnodušnost ili čak iritacija.

Parazitski način života – psihopata uvijek uzima više nego što daje.

Loša kontrola ponašanja – Psihopati je nevjerovatno teško da se kontroliše. Svoje želje pretvara u akcije što je brže moguće, često ne razmišljajući o posljedicama. Sklon je da odgovornost za ono što se dogodilo prebaci na druge.

Za života ste sigurno upoznali barem jednog… Ili to, ili ste vi psihopata, piše britanski “Independent”.

Ako postoje popisi osobina koje psihopata posjeduje, ponekad ih je teško prepoznati u kratkim svakodnevnim razgovorima.

Umjesto osobina, trebalo bi da obratite pažnju na fraze koje koriste, savetuje na svom blogu Džekson Mekenzi, koji je napisao knjigu o psihopatima.

Krenimo s frazama koje najčešće koriste:

1. “Previše analiziraš stvari”

Možda ste stvarno previše okupirani sitnicama, no češće je cilj da se tim optužbama podstakne osjećaj krivice kod žrtve, umjesto da psihopate prihvate odgovornost za svoje radnje.

Psihopatama je cilj da vas natjeraju da posumnjate u svoju intuiciju tako što će vas kriviti za sve zbog čega se osjećate loše – tvrdi Mekenzi.

2. “Mrzim dramu”

Ubrzo ćete shvatiti da je više drame oko njih nego oko drugih osoba koje poznajete – ističe Mekenzi.

3. “Pogrešno si me shvatio”

Ponovo je važan kontekst. Ako vam šef govori da nešto nije dobro na poslu, nemojte ga odmah optužiti da je psihopata. Psihopate vas namjerno provociraju, a onda vam govore da ste ih pogrešno shvatili.

4. “Tako si osjetljiv/a”

Psihopate će vas gurati do tačke pucanja, a onda vas nazvati osjetljivima. Psihopate izazivaju osjećaje u drugima, tako funkcionišu – tvrdi Mekenzi.

5. “Lud/a si, bipolaran/a, ljubomoran/a na mene”

Psihopate imaju tendenciju da optužuju druge da su ludi. Izađite iz tog odnosa.

Bez poruka, poziva, e-mailova, čak i prijateljstva na Fejsbuku. Inače će učiniti sve da vas izlude – zaključuje Mekenzi.

Psihopat u obitelji može predstavljati pravu muku za ostale članove obitelji. S njim nikada nećete znati na čemu ste, a bilo kakav pokušaj uspostavljanja povjerenja će završiti bezuspješno.

Sidebar