Skip to content

Konvoj “Sloboda za Ρalestinu”: U Turskoj su demοnstranti pokušali upasti u bazu gdje su smješteni američki, britanski, njemački i drugi vojnici

Konvoj “Sloboda za Palestinu”, predvođen Fondacijom za humanitarnu pomoć za ljudska prava i slobode (IHH), koji je krenuo iz Istanbula 3. novembra da podrži Palestinu, stigao je jutros ispred baze Incirlik u Adani. Kada je grupa iz protestantske gomile pokušala da uđe u bazu, intervenisala je policija, javlja Aydinlik.

Konvoj, uključujući predstavnike i članove nevladinih organizacija i brojne građane, u znak protesta zbog izraelskih napada na Palestinu, stigao je ispred komande 10. tankerske baze Adana Incirlik, gdje je bio stacioniran.

Policijske ekipe su preduzele mjere osiguranja zatvaranjem ulica i avenija oko baze. Grupi je bilo dozvoljeno da održi skup na za to predviđenom području na bulevaru Sezai Karakoç.

Ali kako se konvoj približavao bazi oko 14:00, dio grupe je pokušao ući u bazu kroz okolna polja. Ekipe konjaničke policije i interventne policije intervenisale su sa biber gasom i TOMA-om kako bi rastjerale grupu.

Ispred komande 10. tankerske baze Adana Incirlik sastali su se mnogi ljudi, koji su svojim vozilima došli iz raznih provincija Turske po podršku, sa turskim i palestinskim zastavama u rukama.

Zašto Incirlik?

Incirlik je 1955. godine za vrijeme Hladnog rata uz američku pomoć uspostavljen kao najvažnija NATO-baza “jugoistočnog krila” Saveza. Kad se Turska 2014. godine priključila Anti-IS-koaliciji, Ankara je Incirlik ponudila kao bazu za vojne operacije protiv “Islamske države” koja je tada pod svojom kontrolom držala velike dijelove Sirije i Iraka.

Incirlik je strateški povoljan zbog geografske blizine prema zemljama u kojima djeluje IS.

39. jedinica avijacije SAD-a dominira u Incirliku. Pored aviona tipa A-10, koji iz zraka pružaju pomoć kopnenim trupama, američka avijacija je u toj turskoj vojnoj bazi stacionirala i avione tipa F-15 i F16, a povremeno su tu bili i izviđački avioni tipa AWACS te rakete zemlja-zrak.

Pored SAD-a koji imaju oko 1.500 pripadnika vojske u Incirliku, po jačini i veličini trupa ih prati Velika Britanija. Njemačka tamo ima 260 vojnika koji djeluju u avijaciji. Nizozemska, Španjolska, Danska, Češka te Saudijska Arabija i Katar koje nisu članice NATO-a također tu imaju svoje vojnike stacionirane u borbi protiv IS-a.

Navodno se u Incirliku nalaze i nuklearne bojeve glave. Iako to američki, turski ili predstavnici NATO-a nikad nisu potvrdili, prema navodima Saveza američkih znanstvenika (FAS – Federation of American Scientists) je u Incirliku 50 atomskih bombi tipa B61 uskladišteno još od Hladnog rata.