Skip to content

Kako usrećiti muža – “Kuhajte mu i ćutite, inače će otići drugoj”

Uvijek dočekajte muža vesele i sa večerom na stolu – Od žena se nekada očekivalo da muškarcima prirede baš sve kako bi se on mogao dobro odmoriti i opustiti. Puno se toga promijenilo od tada, a to najbolje pokazuju ovi napisani savjeti iz knjige Kućna ekonomija iz 1950. godine.

Žene koje su “konstantno pripremale nejestivu hranu, hladnu i bezukusnu, koju su servirale na kuhinjskom stolu preko kojeg su raširile tek kuhinjsku krpu, nisu trebale ostati iznenađene ako im je suprug često telefonirao iz kancelarije kako bi ih obavijestio da je zatrpan poslom i da neće stići kući na večeru.

S obzirom da je bilo malo teže razvesti se, postojalo je mnoštvo savjeta kako produžiti trajanje braka

Obično su žene bile te koje su morale usrećiti muškarce, a to je svakako isključivalo bilo kakvo prigovaranje. Stvori mu ugodu. Kada dođe s posla, daj mu da legne u ugodan naslonjač ili predloži da malo legne u krevet. Pripremi mu i hladno ili toplo osvježavajuće piće.

U trenutku njegova dolaska kući smanji svu buku. Ugasi perilicu i nemoj usisavati. Objasni djeci da i oni moraju biti tihi.

Foto: Aletia

Smiri galamu i očisti kuću. Prije nego muž dođe s posla, napravi još jedan krug po kući i pospremi sve što treba. Makni školske knjige i igračke da ne smetaju, a onda počisti prašinu.

Budi sretna što je suprug došao, pozdravi ga s velikim osmijehom.

Namjesti mu jastuke i predloži da mu skineš cipele. Pričaj tiho, umirujućim i ugodnim glasom. Omogući mu da se potpuno opusti.

Nikada se nemoj žaliti ako te ne odvede na večeru ili neku zabavu. Umjesto toga, pokušaj shvatiti njegov svijet u kojemu je mnogo stresa i napetosti.

Nemoj ga nikada dočekati s problemima ili zamjerkama. Nemoj se žaliti ako kasni na večeru koju si pripremila.

Sve u svemu, bez obzira na brige, kako bi očuvale svoj brak, za žene je bilo najpametnije da šute.