Skip to content

KAKO ŽIVI ŽENA KOJA JE RODILA 44 DJECE: Za sve roditelje ima poruku

Zvuči nemoguće, i koliko god sebi ponavljali da se neko sigurno malo zabrojao i da to fizički nije moguće, Marijam ima 38 djece, a rodila ih je 44.

Ime joj je Mariam Nabatanzi, živi u Ugandi. Nijedan segment njenog života nije bio lak. Kada je imala 13 godina roditelji su je prodali muškarcu od 27. To su zvali brakom, ali Mariam nije ni znala šta se dešava sve dok je nisu ostavili u njegovoj kući. Godinu dana nakon toga je dobila prve bebe, blizance, sljedeće godine trojke i nakon godinu dana četvorke.

Kada je bila tinejdžerka već tada je shvatila koliko je brak težak.

“Moj muž je imao mnogo djece iz prethodnih veza i morala sam da se brinem o njima jer su njihove majke bile rasute svuda. Bio je nasilan, loše se ophodio prema meni u svakoj prilici, čak i ako bih samo predložila nešto što mu se nije dopadalo”, ispričala je.

U tom periodu Mariam je imala već 23 djece. Shvatila je da ne može više tako da živi i pitala je doktore da li mogu da urade neki zahvat poslije kog ne bi više mogla da rađa. Poslije detaljnih analiza ljekari su joj rekli da bi je bilo kakav zahvat izložio prevelikom riziku.

Rodila je 44 beba, 6 blizanaca, četiri puta trojke i tri puta četvorke, te je samo dvaput rađala po jedno dijete. Također, tu je još šestoro mališana koji su preminuli.

Mariam kaže da ne žali niz zbog čega i da su djeca blagoslov od Boga.

Jedina stvar koja je zabrinjava je što joj djeca rastu bez oca. Njen muž je često nestajao mjesecima, na kraju ih je napustio. Nikada nije učestvovao u podizanju djece, osim što im je dao imena, što je nekada radio i preko telefona. Najstariji sin ima 23 godine.

Mariam nema vremena da se žali ili sažalijeva samu sebe. Posvetila je život djeci, pokušavajući da im obezbijedi egzistenciju. Najveći trošak joj je hrana.

Sva djeca idu u školu. Jedna od prvorođenih bliznakinja je postala medicinska sestra, a drugi sin joj je kvalifikovan zidar.

“Nadam se da će se svi iškolovati jer imaju ambicije da budu doktori, učitelji i advokati. Želim da ostvare te snove, nešto što ja nisam mogla”, kaže ona.

Da bi pokrila troškove, morala je nauči mnogo različitih vještina. Sakuplja ljekovite biljke koje prodaje, pravi kolače, zida, pravi pletenice, organizuje i dekoriše proslave, pravi fizure za vjenčanja.

U njihovoj obitelji su riba i meso jako rijetko na jelovniku te se smatraju poslasticom, a Mariam svaki dan koristi 25 kilograma kukuruza kako bi svojoj djeci osigurala dovoljno hrane.

Mariam ima poruku za roditelje u svojoj zemlji.

“Prestanite da prodajete ćerke muškarcima u ranim brakovima. Previše pate, a gubitak roditeljske ljubavi je nešto od čega nikada neće moći da se oporave. Nastaviću da se borim da bi moja djeca uvijek imala hranu na stolu. Nikada ih neću napustiti, čak i ako se borimo da preživimo dan”, rekla je.

Onda je još nešto poručila muškarcima.

“Ne zaboravite odgovornost, jer brak je zajednička odgovornost da podižete djecu”, rekla je Mariam, prenosi CDM.