Skip to content

Kanada zatvara zračni prostor: Nepoznati leteći objekti iznad SAD-a, Kine, Urugvaja

Kanada zatvara zračni prostor u blizini granice s SAD-om zbog οperacije protuzračne obrane, javlja Reuters.

Kanada je zatvorila zračni prostor u nedjelju u blizini Tobermoryja, Ontario, koji se nalazi na jezeru Huron u blizini američke granice”, rekla je agencija u priopćenju, pozivajući se na Nav Canada, koja upravlja kanadskim sustavom kontrole zračnog prometa.

Objekt koji je oborio američki lovac iznad jezera u blizini kanadske granice imao je osmerokutni oblik, izvijestio je Forbes pozivajući se na kongresmena Jacka Bergmana. Lovac američkog ratnog zrakoplovstva F-16 projektilom Sidewinder oborio je misteriozni osmerokutni objekt iznad jezera Huron.

I to je peti neobičan otkriveni objekt, ako računate “radarske anomalije” prijavljene u Montani sinoć.

Ovo je četvrti objekt koji je američka vojska oborila u proteklih osam dana, računajući i kineski balon. Američki dužnosnici rekli su da su novi objekti bili mnogo manji, različitog izgleda i letjeli su na nižim visinama od navodnog kineskog špijunskog balona koji je pao u Atlantski ocean nakon obaranja.

Danas je neidentificirani leteći objekt primijećen je u blizini obale pokrajine Shandong u istočnoj Kini, prema kineskim državnim novinama Global Times. Prema službenom Twitter računu, Ured za pomorski razvoj grada Qingdao okruga Jimo objavio je danas obavijest o tome.

Trenutno nema informacija o kojem se objektu raspravljalo i je li ga bilo moguće eliminirati. U petak je koordinator za strateške komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao da su zračne snage oborile “objekt” iznad države Aljaske.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u subotu da su kanadski i američki ratni zrakoplovi oborili neidentificirani objekt na nebu iznad sjeverozapada zemlje.

“Naredio sam da se obori neidentificirani objekt koji je povrijedio kanadski zračni prostor. Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne svemirske obrane (NORAD) oborilo je ovaj objekt iznad Yukona. Američki i kanadski zrakoplovi podignuti su u zrak, a američki F-22 uspješno je pogodio cilj”, rekao je premijer te sjevernoameričke zemlje u svojoj široko rasprostranjenoj izjavi.

Ranije su predstavnici Sjevernoameričkog zapovjedništva zračne svemirske obrane (NORAD) izvijestili o praćenju neidentificiranog zračnog objekta na nebu iznad sjeverne Kanade, detalji i njegovo porijeklo još uvijek nisu poznati.

Urugvajske zračne snage istražuju pojavu blještavih svjetala na nebu, koja su bila vidljiva i iz susjedne Argentine, izvijestili su vojska i lokalni mediji.

Usred navoda o viđenju blještavih svjetala na nebu iznad Termas del Almiron, u departmanu Paysandu, donesena je odluka da se angažira komisija koja će istražiti navode o neidentificiranim letećim objektima“, stoji u priopćenju zračnih snaga. Članovi povjerenstva prikupit će obavijesti o onome što se dogodilo i ispitati svjedoke.