Skip to content

Kanadski državljanin, porijeklom iz Ukrajine, poginuo u Ukrajini

Grygorii Tsekhmistrenko, porijeklom iz Ukrajine, stekao je kanadsko državljanstvo prije tri godine na ceremoniji u Saskatchewanu. Za Ukrajinu je otišao u januaru 2022. kada su se u vijestima počele pojavljivati ​​naznake o ratu, rekao je njegov otac, Vitalii Tsekhmistrenko, za CBC News iz Kijeva.

Grygorii Tsekhmistrenko

Tsekhmistrenko, kojeg su prijatelji poznavali kao Grega, umro je između noći 14. januara i ranih sati 15. januara u Bakhmutu, prema riječima vojnika koji je proveo vrijeme s Tsekhmistrenko tijekom rata.

Vojnik je rekao da je sada na putu za Kijev na Tsekhmistrenkovu sahranu. Kad je zatraženo da potvrdi Tsekhmistrenkovu smrt, Global Affairs Canada je rekla da ne može dati nikakve informacije “zbog sigurnosnih razloga”.

Vjeruje se da je ovo treći Kanađanin koji je poginuo u ratu Rusije protiv Ukrajine piše CBC.

Tsekhmistrenko je imao GiveSendGo za prikupljanje sredstava za pomoć s troškovima u Ukrajini i tražio je 30.000 dolara podrške. Također je imao GoFundMe (GFM), ali su ga uklonili jer GFM omogućuje prikupljanje novca za Ukrajinu samo putem odobrenih nevladinih organizacija.

Émile-Antoine Roy-Sirois

U julu je Émile-Antoine Roy-Sirois, 31-godišnji Kvebečanin, postao prvi Kanađanin koji je poginuo u borbama u Ukrajini kada je on i još tri strana dobrovoljca upao u zasjedu ruskog tenka u regiji Donjecka.

Joseph Hildebrand

Joseph Hildebrand, 33-godišnjak iz Saskatchewana, poginuo je u novembru kada se našao pod ruskom topničkom vatrom u blizini Bakhmuta.