Skip to content

Kandidat za predsjednika SAD-a spreman priznati kontrolu Rusije nad osvojenim područjima Ukrajine i obećava da će blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO u zamjenu za izlazak Rusije iz vojnog saveza s Kinom, ako postane predsjednik

Vivek Ramaswamy, pobjednik prve debate republikanskih predsjedničkih kandidata, rekao je da će, ako bude izabran za predsjednika, priznati kontrolu Rusije nad osvojenim područjima Ukrajine, blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO u zamjenu za izlazak Rusije iz vojnog saveza s Kinom, ukinut će sankcije i vratiti Rusiju u svjetsko tržište.

O tome je političar pisao u članku “Održivi realizam i doktrina preporoda” za The American Conservative.

“Kao predsjednik SAD-a, poštivat ću i oživjeti Nixonovo nasljeđe odbacujući krvožedno brbljanje korisnih idiota koji propovijedaju nepobjedivi rat u Ukrajini koji naše dvije neprijateljske sile (Rusiju i Kinu ur.) prisiljava da se još više zbliže. Što duže traje rat u Ukrajini, postaje sve jasnije da postoji samo jedan pobjednik: Kina.”

“Otići ću u Moskvu 2025. Uspostavit ću mir u Ukrajini pod jedinim uslovima koji bi nam trebali biti važni – uslovima koji stavljaju američke interese na prvo mjesto. Bidenova administracija je glupo pokušala natjerati Xija da odbaci Putina. U stvarnosti, trebali bismo natjerati Putina da odbaci Xija” – navodi se u članku.

“Dobar posao zahtijeva da sve strane dobiju nešto od njega. U tu svrhu, prihvatit ću rusku kontrolu nad okupiranim teritorijima i obećati da ću blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO u zamjenu za izlazak Rusije iz vojnog saveza s Kinom. Ukinut ću sankcije i vratiti Rusiju na svjetsko tržište. Na taj ću način uzdignuti Rusiju kao stratešku kontrolu kineskih planova u istočnoj Aziji”, napisao je Ramaswamy.

Ekonomska nezavisnost od Kine

“S istom realističkom iskrenošću, priznat ću da je neprihvatljivo opasno da toliki dio našeg načina života ovisi o kineskoj proizvodnji i tajvanskim poluvodičima. Proglasit ću ekonomsku nezavisnost od Kine. Tražit ću poštenje u našim trgovinskim odnosima s njima.”

“Neće više biti industrijske špijunaže i krađe putem prisilnih “transfera tehnologije” ili drugih političkih usluga kao uvjeta za širenje američkih tvrtki u Kini, inače ću poduzeti brzu akciju da kaznim Kinu i zabranim američkim tvrtkama da se uključe u takvo ponašanje. Potaknut ću američke firme da premjeste opskrbne lance dalje od Kine i ponovno ih usmjere na saveznička tržišta, posebno u našoj hemisferi, a koristit ću trgovinske sporazume kao glavni način za to.”

Konačna granica NATO-a u Evropi i obećanje da se neće ubuduće teritorijalno širiti

“Na evropskom kontinentu moramo tražiti konačnu granicu NATO-a i obećati da nećemo daljnje teritorijalno širenje. Evropska radna snaga trebala bi biti primarna odbrana europskih granica, s Amerikom kao balanserom u posljednjoj instanci. Otprilike od 1960. godine, Sjedinjene Države su u prosjeku imale oko 36 posto savezničkog BDP-a, ali više od 60 posto savezničke potrošnje na odbranu.”

Birokracija NATO-a je nepopravljiva i mora biti očišćena do kosti

“Ujak Sam” ne bi trebao služiti kao ujak naivčina u Evropi. Dok evropski i američki interesi ostaju usklađeni, naši prioriteti potrošnje nisu. Amerika više neće subvencionirati evropsku slabost. Ovom prepričavanju na putu stoji birokracija NATO-a, koja je sklona gurati liberalne internacionalističke misije koje su izvan temeljne uloge saveza. Baš kao i s američkom administrativnom državom, birokracija NATO-a je nepopravljiva i mora biti očišćena do kosti!”, napisao je, između ostalog, Vivek Ramaswamy, pobjednik prve debate republikanskih predsjedničkih kandidata.

Vivek Ramaswamy je američki biznismen, političar i autor knjige Woke, Inc.: Inside Corporate America’s Social Justice Scam. FOTO: The American Conservative

Podsjetimo, Ramaswamy je jedini koji je digao ruku na republikanskoj raspravi odgovarajući na pitanje protivi li se itko da se Kijevu dodijele dodatna sredstva, te je sve prisutne nazvao ‘kupljenima i plaćenima’.

“Moj plan za okončanje rata u Ukrajini zapravo će biti bolji za Ukrajinu. Barem će moći izaći iz rata sa svojim suverenitetom. A ovo nije situacija u kojoj su sada. Upamtite moje riječi. Ovaj rat će završiti odmah ako SAD više ne intervenira i kaže da ga više nećemo financirati.”