Skip to content

KARANTIN ZA STRANCE: Državo, a šta smo čekali do sada?

Gotovo šest mjeseci nakon što je u Srbiji potvrđen koronavirus, nakon 28.751 potvrđenih slučajeva, 658 preminulih građana te zemlje, Vlada Srbije sprema se da donese revolucionarnu mjeru u borbi protiv virusa – obavezno testiranje i karantin za strance koji dođu u Srbiju, prenosi Nova.rs.

♦ Vlada Srbije će, naime, danas raspravljati o uvođenju obaveznog karantina od 14 dana za strance i obaveze negativnog PCR testa za ulazak u Srbiju, ali i listi rizičnih i korona-fri država. Ti zaključci će sutra biti razmatrani i na Kriznom štabu, najavio je ministar Dačić.

Logična odluka, reći će većina građana, nakon šest mjeseci borbe sa virusom, i svih drama koje je ova zemlja preživela. Ipak, postavlja se pitanje, da li je odluka možda stigla prekasno?

Evo retrospektive

Prvi slučaj je evidentiran 6. marta (biznismen iz Vojvodine nakon duge borbe sa virusom srećom se oporavio), 15. marta imali smo uvod u ono što će postati najradikalniji način obračuna sa pogoršanom epidemiološkom situacijom – vanredno stanje, policijski čas, potpuno zatvaranje zemlje.

Prva među odlukama, praktično, bila je totalno i neselektivno zatvaranje granice Srbije prema unutra. Stranci prosto nisu mogli da uđu u zemlju, i, očekivano, ta mjera je bila razumljiva u kontekstu epidemije.

Predsjednik je vidno negodovao i zbog toga što i građane Srbije “mora” da pusti u zemlju. Pohrlili su nazad sa svojih dobro plaćenih poslova u inostranstvu kako bi se jeftino liječili u Srbiji, govorio je i on i brojni drugi zvaničnici.

Uslijedili su mjeseci mučenja, prve žrtve, pikovi prvog talasa. Narod je aplaudirao ljekarima, i ovi problemi bili su razumljivi.

Poslije toga, imali smo lažnu pobjedu nad koronom u susret izborima, kada je politika umjesto struke sjela za kormilo. Šok drugog pika prvog talasa – katastrofu u Sandžaku, rekordne brojeve pacijenata na respiratorima, najviše mrtvih u jednom danu – jedva smo prihvatili, sve sa nadom da će obavezno nošenje maski dati rezultate.

Posljednjih dana otvoreno se govori da će Vlada vjerovatno uvesti obavezan karantin za posjetioce iz drugih zemalja, i njihovo obavezno PCR testiranje, u cilju sprečavanja importovanja novih slučajeva iz drugih zemalja.

Laičko pitanje od milion dolara glasi: šta smo čekali do sada?

Zbog čega ovo nije bila prva mjera koju smo donijeli na početku drugog pika? Zbog čega smo politizovali slične poteze komšija – Crne Gore i Hrvatske u prvom redu – a sami ostavljali otovrenim granice i za ljude koji su dolazili iz zemalja koje su očigledna žarišta (poput SAD)?

Ovako, ova odluka samo pojačava utisak da se epidemijom upravlja stihijski.

nova.rs