Skip to content

Kasetna municija već se nalazi u Ukrajini. “Može radikalno promijeniti situaciju na frontu”, tvrdi ukrajinski zapovjednik

Kasetna municija koje su prenijele SAD već je isporučena Ukrajini, to je izjavio zapovjednik operativno-strateške skupine trupa “Tavria” Alexander Tarnavsky u intervjuu za CNN u četvrtak.

“Upravo smo ih dobili, još ih nismo upotrijebili, ali one mogu radikalno promijeniti situaciju (na bojnom polju – ur. )”, rekao je Tarnavsky.

Prema njegovim riječima, najviši vojni vrh odredit će područja na kojima se ta municija može koristiti, napominjući da je “riječ o vrlo moćnom oružju”.

Ukrajinski zapovjednik vjeruje da će im Rusi ustupiti teritorije, odnosno povući se sa terena na kojem se ove bombe budu koristile.

“Neprijatelj također razumije da ćemo s primitkom ove municije biti u prednosti. Neprijatelj će prepustiti onaj dio terena gdje ga je moguće koristiti”, siguran je ukrajinski zapovjednik.

Ranije je ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov uvjeravao da će Ukrajina koristiti ovo oružje, koje je opasno za civilno stanovništvo, samo izvan gradova i o tome izvijestiti saveznike.

U međuvremenu je Ruska Federacija najavila da će ih također aktivno koristiti.

“Ako Sjedinjene Države opskrbe Ukrajinu kasetnom municijom, ruske oružane snage bit će prisiljene upotrijebiti slično oružje protiv oružanih snaga Ukrajine kao odgovor”, rekao je Sergej Šojgu.