Skip to content

Katedrala ruskih oružanih snaga popločana je rastopljenim nacističkim oružjem (VIDEO)

  • Glavna katedrala ruskih oružanih snaga, poznata i kao Katedrala Kristova uskrsnuća, predstavlja veličanstveni testament vjerske odanosti i vojne hrabrosti.

Smještena u Patriot Parku, unutar okruga Odintsovsky, Moskovska oblast, ova je katedrala simbol časti i sjećanja na 75. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu (Drugi svjetski rat) i vojnih postignuća ruskog naroda.

Visoka je 95 metara (s krstom ), što je čini trećom najvišom pravoslavnom katedralom na svijetu. Dovršena je na Dan pobjede 9. maja, a otvorena i posvećena 22. juna 2020., na Dan sjećanja i žalosti, kojim se obilježava invazija nacističke Njemačke na Sovjetski Savez 1941. godine.

Dizajn katedrale besprijekorno spaja monumentalni ruski stil s modernim arhitektonskim elementima jedinstvenim za građenje pravoslavnih crkava. Pročelja su ukrašena metalnim oplatama, što katedrali daje kaki-zelen izgled, dok se na lukovima nalaze ostakljeni prozori i ratne medalje, piše Russia Beyond.

Katedrala pršti od simbolike. Na primjer, pijedestal glavne kupole je drugi – promjera 19,45 metara. Samo postolje ima osam prozora. U međuvremenu, visina kupole je 22,43 metra. Ova mjerenja simboliziraju potpisivanje njemačkog instrumenta predaje 8. maja 1945. godine tačno u 22.43 sata.

U 14,18 metara manjim kupolama može se uočiti još jedan detalj koji označava 1418 dana koliko je rat trajao.

Unutra, zidovi oživljavaju s freskama koje prikazuju scene bitaka iz ruske vojne povijesti i biblijskih tekstova.

Stepenice katedrale obložene su metalom koji potječe iz rastopljenih nacističkih tenkova. Oružje i tenkovi zaplijenjeni od Wehrmachta pretvoreni su u metalne podove unutar katedrale.

U kompleksu katedrale nalazi se i muzejski dio u kojem se nalaze osobne stvari Adolfa Hitlera, uključujući njegovu uniformu i vojnu kapu.

Glavna ikona crkve ispisana je na daskama iskovanim od željeznog lafeta topa, spašenog s dna rijeke Neve i datira iz 1710. godine.

Mozaici od obojenog stakla u trezoru prikazuju razne ordene Crvene armije, svaki popraćen svojom poštovanom vrpcom koja označava njegovu klasu.

Tačan postotak nacističkog rastopljenog oružja ugrađenog u glavnu katedralu ruskih oružanih snaga nije izričito naveden u dostupnim izvorima. Precizan omjer ostaje stvar povijesnog značaja i poštovanja, a ne mjere koja se može kvantificirati.

Ukratko, Glavna katedrala ruskih oružanih snaga predstavlja moćnu mješavinu vjere, domoljublja i povijesnog sjećanja, a sama njena struktura odjekuje otpornošću i žrtvom onih koji su branili svoju domovinu tijekom Drugog svjetskog rata.