Skip to content

Kazaljke “sata sudnjeg dana” pomaknule su se 10 sekundi naprijed

Kazaljke na satu sudnjeg dana, koji pokazuje stupanj opasnosti od nuklearne katastrofe, danas su pomaknute naprijed za 10 sekundi. S tim u vezi, sat pokazuje najveću razinu rizika u cijeloj povijesti projekta, navedeno je na web stranici Bulletin of the Atomic Scientists.

Kazaljke na satu sudnjeg dana pomaknute su 10 sekundi bliže nuklearnoj ponoći, uglavnom (iako ne isključivo) zbog rastućih opasnosti od rata u Ukrajini.  Sada je do “tačke nuklearne apokalipse” ostalo još 90 sekundi.

Opasnost bez presedana“: Rusko-ukrajinski rat približio je poznati “Sat sudnjeg dana” najbližoj vrijednosti ponoći u svojoj povijesti. I što je najgore, ruske slabo prikrivene prijetnje nuklearnim oružjem podsjećaju svijet da je eskalacija sukoba – bilo slučajno, planirano ili pogrešno procijenjena – užasan rizik”, navodi se na web stranici.

Bulletin of the Atomic Scientists  je organizacija koja kontinuirano objavljuje od 1945. godine, kada su je osnovali bivši znanstvenici Projekta Manhattan kao Bulletin of the Atomic Scientists of Chicago neposredno nakon atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija.

Projekt Manhattan bio je istraživački i razvojni pothvat tijekom Drugog svjetskog rata koji je proizveo prvo nuklearno oružje. Vodile su ga Sjedinjene Države uz potporu Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade.

Bulletin je 1947. osmislio sat sudnjeg dana, s izvornom postavkom od sedam minuta do ponoći.

Šteta što nisu imali ovaj ‘sat sudnjeg dana’ prije nego što su bacili atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, možda bi poklopljene kazaljke nuklearne apokalipse 1945. ‘odvratile’ Sjedinjene Države od svog brutaΙnog nauma. Možda…