Skip to content

Kijev osuđuje Macrona jer je predložio sigurnosna jamstva Moskvi

Europa bi trebala razgovarati ‘kako dati jamstva Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački stol’, rekao je francuski predsjednik.

Ukrajinski dužnosnici odbacili su ideju koju je predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron da bi Zapad trebao razmotriti kako odgovoriti na ruski zahtjev za sigurnosnim jamstvima ako Moskva pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

U nedjelju je Oleksiy Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, doveo u pitanje Macronovu izjavu, piše Politico.

“Umjesto Nürnberga — potpisati sporazum s [Rusijom] i rukovati se?” napisao je Danilov na Twitteru, govoreći o suđenjima nacističkim ratnim zlοčincima nakon Drugog svjetskog rata.

“Ukrajinska krν na Putinovim rukama neće smetati uobičajenom poslu?” napisao je.

Reagirao je na televizijski intervju objavljen u subotu u kojem je Macron rekao da bi Europa trebala raspravljati o “kako dati jamstva Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački stol” oko rata u Ukrajini.

Jedna od bitnih točaka kojima se moramo pozabaviti – kao što je predsjednik Putin uvijek govorio – je strah da će mu NATO doći pred vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo ugroziti Rusiju”, rekao je Macron.

Danilov je rekao kako vjeruje da je “denuklearizirana i demilitarizirana” Rusija “najbolje jamstvo mira za Europu i svijet”.

Mykhailo Podolyak, savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da umjesto jamstava Kremlju, svijet treba sigurnosna jamstva “od barbarskih namjera postputinovske Rusije. To će biti moguće tek nakon sudova i osuda zagovornika rata protiv Ukrajine te nametanja odštete“, napisao je.

Mykhailo Podolyak