Skip to content

KIJEV POVLAČI veleposlanika u Kazahstanu nakon diplomatske svađe zbog izjave o ‘ubijanju Rusa’

Došlo je do rješenja diplomatskog sukoba između Ukrajine, Kazahstana i Rusije oko ukrajinskog veleposlanika u Astani, Petra Vrublevskog. Veleposlanika treba povući.

U kolovozu, uoči Dana neovisnosti, ukrajinski veleposlanik u Astani rekao je u intervjuu lokalnim blogeru Diasu Kuzairu da “Pokušavamo ih ubiti što više! Što više Rusa sada ubijemo, manje će naša djeca morati ubijati.” Kasnije se ispričao zbog svojih primjedbi.

Nakon toga je Rusija zahtijevala da Kazahstan protjera diplomata. Zauzvrat je Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo od Kijeva da zamijeni veleposlanika, nakon što je prethodno pozvao Vrublevskog “na tepih”, gdje mu je pristojno, ali popularno objašnjeno da su njegovi komentari neprihvatljivi za tu zemlju.

U Ministarstvu vanjskih poslova Kazahstana, zamjenik ministra Yermuhambet Konyspaev (desno) sastao se s veleposlanikom Ukrajine u Kazahstanu Petrom Vrublevskim (lijevo). Foto: Stan.kz

Prema izvješćima agencije France-Presse, Astana je obavijestila Kijev o “neprihvatljivosti” izjave Vrublevskog, a ured ukrajinskog predsjednika je odgovorio opozivom veleposlanika.

Veleposlanik Ukrajine ima nepoželjan status u našoj zemlji i nisu planirani sastanci u Ministarstvu vanjskih poslova i drugim resorima… Ukrajinska strana je obaviještena o neprihvatljivosti izjava Vrublevskog koje povređuju osjećaje Kazahstanaca, posebno etničkih Rusa. Ukrajinskoj strani je također rečeno o nedosljednosti takvih izjava s radom veleposlanika. Ukrajinska strana je to prihvatila s razumijevanjem i postignut je dogovor o opozivu”, rekao je službeni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Kazahstana.

Ranije je Narodna skupština Kazahstana osudila riječi ukrajinskog veleposlanika Petra Vrublevskog.

“Mi, članovi Skupštine naroda Kazahstana, oštro osuđujemo riječi veleposlanika Ukrajine u Republici Kazahstan g. Petra Vrublevskog u intervjuu jednom od kazahstanskih blogera i smatramo da takve izjave ne mogu biti tolerirane. Mir i jedinstvo glavna su načela naše državne politike i javnog jedinstva. Dakle, tko ima takvo mišljenje? Ako i kaže, naići će na naš otpor”, kaže se u poruci Sabora.

Istodobno, organizacija je poručila da diplomacija treba služiti idealima mira i suradnje, a ne poticati mržnju i neprijateljstvo.