Skip to content

Kijev se priprema za evakuaciju svih civila u slučaju potpunog zamračenja

Kijevske vlasti počele su planirati evakuaciju 3 miliona stanovnika grada ako ukrajinska prijestolnica pretrpi potpuni nestanak struje, piše New York Times.

Rašireno bombardiranje kritične energetske infrastrukture diljem zemlje od strane ruskih snaga se nastavlja, pri čemu je 40% ukrajinske energetske infrastrukture oštećeno ili uništeno. Općinski radnici postavljaju 1000 grijaćih skloništa koja mogu poslužiti i kao bunkeri dok inženjeri pokušavaju popraviti bombardirane elektrane bez potrebne opreme, izvještava NYT.

Ukrajinska nacionalna energetska tvrtka priopćila je u subotu da će nastaviti s nametnutim prekidima u sedam regija kako bi pokušala spriječiti da mreža potpuno zakaže.

Roman Tkachuk, direktor sigurnosti gradske vlade u Kijevu rekao je: Ako nema struje, neće biti ni vode ni kanalizacije. Zato Vlada i gradska uprava poduzimaju sve mjere kako bi zaštitili naš elektroopskrbni sustav.

NYT izvještava : “Razumijemo da bismo, ako Rusija nastavi s takvim napadima, mogli izgubiti cijeli elektroenergetski sustav”, rekao je u intervjuu Roman Tkachuk, direktor sigurnosti gradske vlade Kijeva, govoreći o gradu.

Dužnosnicima u glavnom gradu rečeno je da će vjerojatno imati obavijest najmanje 12 sati unaprijed da je mreža na rubu kvara. Ako dođe do te točke, rekao je Tkachuk, “počet ćemo obavještavati ljude i tražiti od njih da odu.”

Barem za sada situacija je podnošljiva i nema naznaka da velik broj civila bježi iz Kijeva, rekao je. Ali to bi se brzo promijenilo kad bi službe koje se oslanjaju na gradsku moć prestale.