Skip to content

Kina bi mogla ući u rat sa SAD-om 2025.- predviđa američki general ratnog zrakoplovstva

Viši general zračnih snaga Michael Minihan pozvao je američke trupe da se pripreme da Kina uđe u rat sa SAD-om za dvije godine. Istina, njegova predviđanja temelje se na intuiciji, to je navedeno u njegovoj internoj bilješci vojnicima kojima zapovijeda, koju je pregledao NBC.

General Minihan, koji je šef Zapovjedništva za zračnu mobilnost (nadzire flotu transportnih i zrakoplova za punjenje gorivom), upozorio je osoblje da ubrza pripreme za potencijalni sukob “prije nego što bude prekasno”.

Minihan je u memorandumu rekao da će, budući da će i Tajvan i SAD imati predsjedničke izbore 2024., SAD biti “ometen”, a kineski predsjednik Xi Jinping će imati priliku krenuti na Tajvan.

General izlaže svoje ciljeve za pripremu, uključujući izgradnju “utvrđenog, spremnog, integriranog i okretnog manevarskog tima združenih snaga spremnih za borbu i pobjedu unutar prvog lanca otoka.”

“Nadam se da griješim. Moja intuicija mi govori da ćemo biti u ratu 2025.”, napisao je Minihan.

Potpisani memorandum upućen je svim zapovjednicima zračnih krila u Zapovjedništvu zračne mobilnosti i drugim operativnim zapovjednicima zračnih snaga i naređuje im da do 28. februara izvijeste Minihan o svim velikim naporima u pripremi za borbu protiv Kine, piše NBC.

Tijekom mjeseca februara, on upućuje cijelo osoblje AMC-a da “ispale okvir u metu od 7 metara s punim razumijevanjem da je smrtonosna smrt bez pokajanja najvažnija. Ciljaj u gΙavu“, napisao je. Također naređuje svom osoblju da ažurira svoje podatke i kontakte za hitne slučajeve.

On također daje uvid u jednu sposobnost koju SAD razmatra za mogući sukob s Kinom – rojeve komercijalnih dronova. On upravlja jedinicama KC-135 da se pripreme za “isporuku 100 standardnih bespilotnih letjelica veličine i tipa iz jedne letjelice.”

Nakon objave ovog članka, dužnosnik ministarstva obrane rekao je: “Ovi komentari ne predstavljaju stav ministarstva o Kini.

Glasnogovornik AMC-a potvrdio je u izjavi u petak da je dopis stvaran: “Ovo je autentični interni dopis generala Minihana upućen njegovim podređenim zapovjednim timovima. Njegova se zapovijed nadovezuje na prošlogodišnje temeljne napore Zapovjedništva zračne mobilnosti da se zračne snage mobilnosti pripreme za budući sukob, ako odvraćanje ne uspije.”

Tiskovni tajnik Ministarstva obrane Brig. General Patrick Ryder rekao je u izjavi: “Nacionalna obrambena strategija jasno pokazuje da je Kina glavni izazov za Ministarstvo obrane i naš fokus ostaje na radu zajedno sa saveznicima i partnerima na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika”, piše NBC.