Skip to content

Kina je ismijala američke sankcije protiv kineskih kompanija

Kina je ismijala američke sankcije protiv kineskih kompanija, optužujući SAD za “otvoreno maΙtretiranje i dvostruke standarde”, piše Guardian.

Sankcije nemaju temelja u međunarodnom pravu ili odobrenju Vijeća sigurnosti i tipične su nezakonite jednostrane sankcije i dugotrajna jurisdikcija”, kazala je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na dnevnom brifingu.

“Mjere su ‘ozbiljno naštetile kineskim interesima’, a Kina to snažno odbacuje i osuđuje te je uložila ozbiljne pritužbe američkoj strani”, dodala je Mao.

Dok su SAD intenzivirale svoje napore da pošalju oružje jednoj od strana u sukobu, što je rezultiralo beskrajnim ratom, često su širile Ιažne informacije o kineskim isporukama oružja Rusiji, koristeći priliku da bez razloga sankcioniraju kineske tvrtke. Ovo je čisto maΙtretiranje i dvostruki standardi“, zaključila je.

SAD je sankcionirao kinesku kompaniju Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute, također poznatu kao Spacety China, zbog navodnog pružanja satelitskih snimaka Ukrajine za podršku borbenim operacijama grupe Wagner za Rusiju. Na meti je bila i podružnica Spacety China sa sjedištem u Luksemburgu, piše Guardian.