Skip to content

Kina je najveća državna prijetnja gospodarskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva, kaže premijer Britanije

Premijer Velike Britanije, Rishi Sunak, rekao je da Kina predstavlja sustavni izazov vrijednostima Ujedinjenog Kraljevstva i predstavlja “najveću državnu prijetnju našoj ekonomskoj sigurnosti”.

Također je rekao da će Britanija razmotriti slanje oružja kako bi pomogla Tajvanu da se obrani u slučaju napada iz Pekinga, piše britanski Standard.

“Moje je mišljenje da Kina predstavlja sustavni izazov našim vrijednostima i interesima i predstavlja najveću državnu prijetnju našoj gospodarskoj sigurnosti”, rekao je novinarima koji su s njim putovali u Indoneziju na samit G20.

Premijer je rekao da je “važno” da se Velika Britanija brani od toga, na primjer kroz Zakon o ulaganjima u nacionalnu sigurnost, koji dopušta Vladi da blokira ulaganja u britanske tvrtke koje bi mogle utjecati na sigurnost zemlje.

“Ali također mislim da je Kina neosporna činjenica globalnog gospodarstva i da nećemo moći riješiti zajedničke globalne izazove poput klimatskih promjena, ili javnog zdravstva, ili zapravo suočavanja s Rusijom i Ukrajine, bez dijaloga s njima“, dodao je.

Sunak je ostavio otvorenu mogućnost da bi se mogao sastati s g. Xijem, rekavši uoči okupljanja na Baliju: “Nadam se da ću i ja imati priliku razgovarati s njim.”

Joe Biden održao je u ponedjeljak dugo očekivane razgovore s kineskim čelnikom, u kojima se američki predsjednik usprotivio “prisilnim i sve agresivnijim akcijama” Pekinga prema Tajvanu.

Za Sunaka, kineska gospodarska moć znači da će biti potrebno uravnotežiti trgovinske prednosti s oprezom u pogledu političkih motiva Pekinga.

Velika Britanija i Kina duboko su podijeljene oko ljudskih prava, posebno u Hong Kongu, i odbijanja Pekinga da javno osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

Gospodin Xi je ojačao svoju vlast trećim mandatom bez presedana, što bi ga moglo ohrabriti da zauzme odlučniji stav prema Zapadu i Tajvanu.