Skip to content

KINA NAJAVLJUJE PONOVNO NAORUŽAVANJE

Kineski predsjednik opisuje međunarodnu sigurnosnu situaciju kao “nesigurnu”. Sada Peking želi pojačati svoju vojnu obuku i ratne pripreme. Američki admiral prethodno je upozorio na ponovno naoružavanje zemlje.

Zapad sa zabrinutošću gleda na vojna zbivanja u Kini. Nova najava iz Pekinga sada bi mogla pojačati strahove, piše Spegel.

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorava na sigurnosne izazove u svojoj zemlji. Državna televizija CCTV citirala je šefa države koji je rekao da sigurnosna situacija postaje sve nestabilnija i neizvjesnija. Narodna Republika će stoga svestrano pojačati vojnu obuku i ratne pripreme.

Otkako je Xi došao na vlast 2012., usmjerio je Kinu na sve autoritarniji kurs. Fokus je na sigurnosti, vladinoj kontroli ekonomije u ime “zajedničkog prosperiteta”, snažnijoj diplomaciji i jačoj vojsci. Osim toga, traži se preuzimanje demokratski uređene otočne republike Tajvana. Xi, koji je proširio svoju bazu moći na konvenciji KPK prošlog mjeseca, vidi SAD kao međunarodnog suparnika i teži širenju međunarodnog utjecaja Kine.

Samo kratko vrijeme prije toga, glavni zapovjednik američkih nuklearnih snaga, admiral Charles Richard, upozorio je na sposobnost SAD da se odupre Kini. Admiral smatra da se sposobnost Sjedinjenih Država da se odupru Kini može usporediti s brodom koji polako tone.

“Polako tone, ali tone jer oni (Peking) implementiraju svoje sposobnosti brže od nas“, dodao je Richard.

Po njegovom mišljenju, situaciju pogoršava činjenica da su Sjedinjene Države izgubile hipersoničnu utrku od Kine i Rusije, a to zaslužuje saslušanje u Kongresu.

“Nekada smo znali kako se brzo kretati, ali smo izgubili tu umjetnost”, rekao je admiral.