Skip to content

KINA: Podržavamo dostojnu ulogu Rusije u G20

KINA: Nitko nema pravo oduzeti Rusiji racionalno pravo na sudjelovanje u okviru multilateralnih formata.

Kina se usprotivila isključenju Rusije iz G20 i drugih međunarodnih foruma, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

“Jako nam je drago što osobno sudjelujete na summitu G20, predstavljajući Rusiju, ovo je vrlo slavna misija. Podržavamo dostojnu ulogu Rusije unutar G20 i drugih međunarodnih platformi i vjerujemo da nitko nema pravo oduzeti Rusiji racionalno pravo na sudjelovanje u okviru multilateralnih formata”, rekao je diplomat otvarajući bilateralni sastanak sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na summitu G20 na indonezijskom otoku Baliju.

S druge strane, ruski ministar je istaknuo da Moskva pozdravlja ponovni izbor Xi Jinpinga na mjesto glavnog tajnika Centralnog komiteta Komunističke partije i računa na “kontinuitet u pristupima” vodstva KPK prema Rusiji.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na obuzdavanje globalne inflacije i uklanjanje financijskih rizika.

Xi je pozvao sve članice G20 da preuzmu odgovornost “svojstvenu tome što su veliki međunarodni i regionalni igrači” kako bi odgovorili na pitanje našeg vremena – “što nije u redu s ovim svijetom, što bismo trebali učiniti u vezi s tim.”

Zajednički rad kako bi globalni razvoj bio “inkluzivniji, korisniji, otporniji” rješenje je koje je dala Kina.

“Potrebno je obuzdati globalnu inflaciju, eliminirati ekonomske i financijske rizike, a posebno razvijena gospodarstva trebaju smanjiti negativne nuspojave svoje regulacije monetarne politike”, rekao je Xi Jinping.

Ove je godine Kina, zajedno sa šest partnera, uključujući Indoneziju i Srbiju, predložila Inicijativu međunarodne suradnje na otpornim i stabilnim industrijskim i opskrbnim lancima”, rekao je Xi govoreći o doprinosu Kine globalnoj sigurnosti hrane i energije tijekom godina.

Kina se pridružila drugim zemljama u pozivu na uspostavu Globalnog partnerstva za suradnju na čistoj energiji i predstavila Inicijativu međunarodne suradnje na globalnoj sigurnosti hrane u G20, dodao je.

Predsjednik Kine je također rekao članovima G20 da će zemlja ostati predana promicanju nacionalnog pomlađivanja na svim frontama kroz kineski put modernizacije.