Skip to content

Kina uputila odgovor nakon što je Biden nazvao kineskog predsjednika “diktatorom”

Kina je u srijedu uzvratila nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao predsjednika Xi Jinpinga “diktatorom”, rekavši da su te izjave apsurdne i provokacija, u neočekivanoj svađi neposredno nakon pokušaja obje strane za smanjenje tenzija, piše Reuters.

Bidenova optužba je izrečena u kontekstu priče o kineskom balonu koji je u februaru preletio američki teritorij.

“Razlog zbog kojeg je Xi Jinping bio jako uznemiren što sam oborio ovaj balon s dva vagona puna špijunske opreme je taj što nije znao da je on tamo”, rekao je Biden na skupu prikupljanja sredstava u Kaliforniji.

“To je velika sramota za diktatore. Kada ne znaju što se događa”, dodao je Biden.

Biden je također rekao da je Kina u “pravim ekonomskim poteškoćama”.

Bidenovi komentari došli su samo dan nakon što je najviši američki državni tajnik Antony Blinken posjetio Peking kako bi stabilizirao bilateralne odnose za koje Kina kaže da su na najnižoj tački otkako su službene veze uspostavljene.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su Bidenove izjave “krajnje apsurdne” i “neodgovorne”.

Izražavajući snažno nezadovoljstvo Kine, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da su Bidenovi komentari ozbiljno prekršili činjenice, diplomatski protokol i političko dostojanstvo Kine.

“Oni su otvorena politička provokacija”, rekla je na konferenciji za novinare.

Upitan koliko je Xi bio svjestan kretanja balona, Mao je ponovio prethodno kinesko objašnjenje da je prolazak balona kroz američki zračni prostor bio nenamjeran i uzrokovan okolnostima izvan njezine kontrole.

‘VELIKA USTA’

“Bidenova velika usta su labavi top”, rekao je Wu Xinbo, direktor Centra za američke studije na Sveučilištu Fudan u Šangaju.

“Uzajamno povjerenje je ono što Kina naglašava, tako da su Bidenovi komentari vrlo destruktivni i štetni”, rekao je Wu, dodajući da te primjedbe možda neće u potpunosti poništiti ono što je Blinken postigao tokom posjeta Kini. Blinken i Xi složili su se na sastanku u ponedjeljak stabilizirati intenzivno rivalstvo između Washingtona i Pekinga kako ne bi preraslo u sukob.