Skip to content

Kinesko ministarstvo obrane: SAD je ovisnik o ratu. Država postoji 247 godina, a samo 16 od njih nije ratovala

  • Kina je rekla da su Sjedinjene Države “najveći rušitelj regionalnog mira i stabilnosti” u svijetu u oštrom odgovoru prošlog tjedna na izvješće Pentagona o rastućem vojnom nagomilavanju Kine.

U priopćenju koje je kinesko Ministarstvo odbrane izdalo kao odgovor nazvali su nalaze Pentagonovog izvješća lažnima i upotrijebili ga zauzvrat kako bi uzvratili udarac nedavnim akcijama SAD-a u pružanju pomoći Izraelu i Ukrajini, kao i njihovom gomilanju vojnih instalacija diljem svijeta.

“SAD je poslao streljivo s osiromašenim uranom i kazetne bombe u Ukrajinu, poslao je svoje borbene skupine nosača u Sredozemlje i oružje i streljivo u Izrael, je li ovo takozvano ‘evanđelje’ koje ‘branitelj ljudskih prava donosi na to područje?” rekao je Wu Qian, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

“Kina nije pokrenula niti jedan rat niti okupirala centimetar tuđe zemlje od osnutka Narodne Republike Kine prije više od 70 godina. Nasuprot tome, SAD su ovisne o ratu. Imale su samo 16 godina bez rata u svojoj više od 240 godina povijesti, upravljajući s više od 800 prekomorskih vojnih baza u više od 80 zemalja i regija”, rekao je Wu.

“Činjenice su dokazale da je SAD temeljni izvor kaosa u međunarodnom poretku, zakulisni manipulator svjetskih previranja i najveći razarač regionalnog mira i stabilnosti.”

“Razvoj kineske vojske ima za cilj odvratiti prijetnju rata, obraniti vlastitu sigurnost i održati mir u svijetu. Ne cilja ni na jednu državu ili cilj”, rekao je.

“Kina koja poduzima potrebne mjere za zaštitu nacionalnog teritorijalnog suvereniteta je legitimna, razumna i zakonita, a SAD se nema pravo miješati”, rekao je Wu.

“Pozivamo SAD da prestane jačati američko-tajvanske vojne veze i ilegalno naoružavati otok Tajvan pod bilo kojim imenom ili u bilo kojem obliku, da prestane stvarati čimbenike napetosti u Tajvanskim tjesnacima i prestane popuštati i podržavati secesionističke snage ‘tajvanske neovisnosti’ u njihov pokušaj da se silom odupru ponovnom ujedinjenju”, rekao je glasnogovornik.

“Kineska Narodna oslobodilačka vojska ima samopouzdanje i sposobnost osujetiti bilo kakvo vanjsko uplitanje i secesionističku shemu “neovisnosti Tajvana” i postići potpuno ponovno ujedinjenje zemlje”, dodao je Wu.

“Više od 20 godina, SAD se tvrdoglavo držao svoje pogrešne percepcije Kine, objavljujući takva izvješća puna laži i klišeja iz godine u godinu, potez koji šteti drugima i samom SAD-u jer izvještaji obmanjuju svijet”, rekao je Wu.

“Pozivamo SAD da prestane s izmišljanjem lažnih narativa, ispravi svoju pogrešnu percepciju Kine i promiče zdrav i stabilan razvoj odnosa između dviju zemalja i dviju vojski iskrenim stavom i praktičnim djelovanjem”, zaključio je glasnogovornik.