Skip to content

Kinezi razvijaju Maglev voz koji će dostizati brzinu od 1.000 km/h

Maglev (magnetni levitacijski voz) je druga vrsta brzog voza koja koristi magnetnu silu za lebdenje i kretanje kroz zrak.

Kineska vlada je uložila velika sredstva u razvoj Maglev vozova, posebno u Shanghai Maglev Train, koji je prvi komercijalni maglev voz na svijetu i koji je pokrenut 2004. godine. Taj voz ubrzava do brzine od 430 km/h u roku od samo tri minute.

Kinezi sada rade na ultra brzom Maglev vozu koji će moći dostići brzinu veću od 1.000 km/h. To znači da će biti dvostruko brži od trenutno najbržeg voza koji je u funkciji.

Voz kombinira Maglev tehnologiju s tehnologijom niskog vakuuma kako bi se postigla ultrabrza vožnja. Provest će se još eksperimenata kako bi se postigla maksimalna brzina i provjerila pouzdanost cijelog sustava.

Prethodno je istraživački tim proveo test pri 623 km/h u uvjetima bez vakuuma. Očekuje se da će se voz budućnosti koristiti za prijevoz između klastera megagradova.

Maglev vozovi lebde iznad tračnica i kreću se na magnetskom polju koje stvara elektromagnetski sustav. Ovo omogućuje glatko kretanje voza bez trenja i smanjuje trošenje na putničkim i teretnim vozilima. Samo Kina, Japan i Južna Koreja koriste takve vozove.

Novi projekt koristi tehnologiju u transportnoj cijevi niskog vakuuma, koja je najvažniji dio programa jer omogućava vozu da postigne velike brzine uz relativno umjerene troškove i bez ugrožavanja sigurnosti.

Predsjednik kompanije Word Artery, Zheng Bin, rekao je za Global Times da će “izgradnja probne rute biti veliki napredak u ovom polju, kao i veliki skok u tehnologiji u prijenosu koncepta u stvarnost”.

Međutim, brzine veće od 1.000 km/h će donijeti probleme, koji bi mogli pod upitnik staviti sigurnost putnika i infrastrukture. Izazovi poput održavanja uvjeta niskog vakuuma cijevi i nošenje s tako velikim brzinama i snažnim ubrzavanjima moraju biti riješeni.

Pored toga, troškovi povezani s razvojem i implementiranjem sistema maglev voza se također moraju uzeti u obzir. Izgradnja maglev šina, stanica i povezane infrastrukture zahtijeva značajne investicije.

Maglev vozovi su osjetljivi na vanjske utjecaje. Bilo kakvi poremećaji magnetskog polja u blizini voza mogu uzrokovati probleme u vožnji, pa se mora paziti da se izbjegavaju magnetski izvori u blizini trase magleva.

Izgradnja Maglev trase je vrlo skupa, sama trasa u Shanghaju koštala je oko 1,2 milijarde dolara.

Maglev voz T-Flight

Ako nova tehnologija postane održiva za komercijalnu upotrebu, brzi sistem će unijeti revoluciju u daleka putovanja, smanjit će udaljenost i približiti regije kao nikad ranije.