Skip to content

Ko je Abazović, sarajevski student o kojem ovisi vlast u Crnoj Gori?

Historijski parlamentarni izbori u Crnoj Gori sinoć su u orbitu vinuli jednog od do sada ne toliko poznatog političara – Albanca Dritana Abazovića.

Prvi čovjek građanskog pokreta URA (lista “Crno na bijelo”) mogao bi, kako stvari sada stoje, da bude tas na vagi koji bi do sada neprikosnovenu DPS Mila Đukanovića gurnuo u opoziciju. Mimo njega je formiranje nove vlade bez Djukanovića praktično nemoguće, a opet je, bar na papiru, ideološki mnogo bliži upravo Milu nego prosrpskim strankama.

Abazovićeva stranka je osvojila četiri mandata u Parlamentu Crne Gore, te će buduća većina ovisiti o njihovoj odluci kome će se prikloniti.

“Crna Goro, neka ti je sretna sloboda. Trideset godina smo čekali da se smijeni vlast i mnogi nisu vjerovali, ali jesu ovi ljudi ovdje. Rekli smo da ćemo ispisati historiju i jesmo. Znali smo da ćemo biti game changeri. Dobili smo mafiju bez novca, samo znanjem. Crna Gora je zaslužila da je u narednom peridou vodi ekspertska vlada. Ko je htio slobodu, izvolite, zaslužile ste je”, poručio je Abazović.

Abazović ima 35 godina, a u politici je od svojih dvadesetih. Bio je jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine, koja je tada osvojila sedam mandata, a Abazović je postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore.

Dvije godine kasnije, nakon podjela, napušta ovu stranku i funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. godine, kada se priključuje novoosnovanoj Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA), na čijem je danas čelu.

Oko URE je okupljeno još nekoliko stranaka i pokreta – Savez građana Civis, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

Abazović je u Ulcinju završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na odsjeku Politologije, gdje je bio i student generacije, te dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu.

Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Radio je kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na predmetima prof. dr Esada Zgodića, zatim kao izvršni direktor u Televiziji Teuta i izvršni direktor NVO Mogul u Ulcinju.

Radno iskustvo stekao je i kao profesor u srednjoj školi “Drita” u Ulcinju, gdje je predavao predmete Sociologija kulture, Komunikologija i Historija religije.

Usavršavao se u Norveškoj, Turskoj, Austriji, Španiji, Sjedinjuenim Američkim Državama, prenosi radiosarajevo.