Skip to content

DJED njemačke ministrice vanjskih poslova bio je VJERNI PRISTAŠA NACISTA. Ona kaže da to NIJE znala

  • Šta bi unuci trebali znati o svojim djedovima?
  • Šta bi njemačka ministrica vanjskih poslova trebala znati o svom djedu i Drugom svjetskom ratu?

Pitanje je to koje si sada postavlja Annalena Baerbock, koja na memorijalima rado govori o svom djedu Waldemaru i lekcijama koje je naučila iz njegove ratne povijesti, piše njemački BILD.

Jer sada je Wehrmachtov dosje ministra vanjskih poslova djeda Waldemara Baerbocka isplivao na površinu.

Baerbock kaže da NIJE upoznata s dokumentima.

Printscreen BILD

Naime, djed njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock bio je časnik Wehrmachta i vjerni pristaša nacista, izvještavaju novine Bild pozivajući se na dosje koji je procurio.

Annalena Baerbock voli govoriti na komemorativnim događajima o svom djedu Waldemaru (1913.-2016.) i lekcijama koje je naučila iz njegove ratne sudbine. Djed ministrice vanjskih poslova pojavljuje se u dosjeu Wehrmachta: služio je u ratu kao inženjer  -postrojba za popravak protuavionskih topova.

U dosjeu stoji ocjena da pukovnik Waldemar Baerbock nije bio samo časnik, već gorljivi pobornik nacizma.

Doslovno stoji da je bio “nekvalificirani nacionalsocijalist”, da je nekoliko puta pažljivo pročitao Hitlerovu knjigu “Mein Kampf” i da je bio “potpuno na temeljima nacionalsocijalizma”.

Godine 1944. trebao je biti odlikovan Križem za ratne zasluge s mačevima. Za naciste je to bila visoka nagrada za “posebne zasluge kada su raspoređeni pod neprijateljskim oružjem ili za posebne zasluge u vojnom ratovanju”.

Waldemar Baerbock je 1990-ih priznao: “Bio je u Wehrmachtu”

Općenito, priča se da je nacistička prošlost Waldemara Baerbocka bila velika tema unutar obitelji. Baerbockov otac posvađao se s Waldemarom jer nije želio otvoreno govoriti o svojoj prošlosti u Drugom svjetskom ratu. Tek krajem 1990-ih, kada je izložba Wehrmachta gostovala po Njemačkoj, djed Baerbock je priznao: “Bio sam u Wehrmachtu.”

Waldemar je tada napisao svojevrsnu obiteljsku knjigu koja je također izvještavala o ratu. Šutio je o svom odnosu prema nacionalsocijalizmu.

Prema medijskim izvješćima, navodno nitko iz obitelji Baerbock nije zavirio u dosjee Wehrmachta Waldemara Baerbocka, koji je preminuo 2016. u dobi od 103 godine.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da ministrica nije bila upoznata s tim “dokumentima”.

Inače, Wehrmacht (njem. Obrambene snage) je naziv za njemačke oružane snage u doba nacizma, od 1935. do 1945. Sastojao se od ‘Heer’ (kopnena vojska), ‘Kriegsmarine’ (mornarica) i ‘Luftwaffe’ (zrakoplovstvo). Postojala je i paravojna organizacija Waffen SS, zapravo stranačka vojska nacionalsocijalističke stranke (NSDAP), koja, iako nije bila dio Wehrmachta, bila je s njim pod zajedničkim zapovjedništvom. Danas se naziv Wehrmacht, premda netačno, koristi kao naziv isključivo za njemačko pješaštvo u 2. svjetskom ratu.