Skip to content

Kod Pule snimljen morski pas dug gotovo 12 metara: BEZOPASAN JE

Nedaleko od Pule hrvatskim znanstvenicima za biologiju mora uspjela je rijetka video snimka bezopasnog morskog psa, “koji bi mogao biti dug 12 metara, a težak pet tona”.

Jutros, u 7.25 ujutro, u pulskom akvatoriju na Valovinama kraj Galebovih stijena, naša kolegica, dr.sc. Danijela Mioković, opazila je jednu vrstu bezopasnog morskog psa, golemu psinu (Cetorhinus maximus). Golema psina rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu koji općenito ima ciklonalnu cirkulaciju te periodički dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana. Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta već prisutnost sićušnih račića, kopepoda, posebice Calanus helgolandicus. Obitava uz obalu, ali i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana. Izrazito je sezonska vrsta koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa. Jedno od objašnjenja je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonomGolema psina strogo je zaštićena vrsta te apeliramo na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju.

Posted by Aquarium Pula on Thursday, 23 February 2023

Kako se navodi autorica snimke je znanstvenica dr. sc. Danijela Mioković, koja je video snimku objavila na Facebooku.

 

Aquarium Pula ističe da se radi o rijetkom ogromnom morskom psu, znanstveno poznatom kao ‘Cetorhinus maximus’. Dostiže dužinu od 15.2 m i težinu preko 20 tona! Često plivaju u parovima ili većim grupama do 100 jedinki. Ženke imaju dugačak gestacijski period, između 2-3 godine, a mladunci su po rođenju dugački 1.5 – 1.7 m.

Nakon što smo nas je ovoga jutra posjetila rijetka golema psina (Cetorhinus maximus) i izazvala lavinu reakcija,…

Posted by Aquarium Pula on Thursday, 23 February 2023

Kreće se uz obalu, ali i u otvorenom moru hladnih do toplih umjerenih voda svih mora i oceana. Posebno je sezonska vrsta koja u jesen nestaje, a zimi se rijetko primijeti.