Skip to content

‘Kontroliramo mali dio Bahmuta’, kaže ukrajinski zapovjednik

• Zapovjednik Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandr Syrsky, je rekao da ukrajinska vojska i dalje drži ‘mali dio’ Bahmuta i da je to neophodno za stvaranje mostobrana za protuofenzivu.

Također, Zelenski je ponovo je govorio o situaciji u Bahmutu tokom konferencije za novinare nakon summita G7, pojašnjavajući svoje prethodne izjave o ovoj temi.

“Ukrajinska vojska je u Bahmutu, oni obavljaju vrlo važnu zadaću. Neću imenovati gdje se tačno nalaze. To sugerira da Bahmut danas nije pokriven Ruskom Federacijom. Ne mogu biti dva ili tri tumačenja ovoga’, rekao je Zelenski.

Jevgenij Prigožin je reagirao na ove izjave Zelenskog i zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine, rekavši da ‘ni jedna ukrajinska vojska nije ostala u gradu’.

“U Bahmutu nema niti jedne ukrajinske vojske iz razloga što smo prestali primati zarobljenike”, rekao je Prigožin.

Zamjenica ministra obrane Anna Malyar rekla je ranije da “ukrajinske postrojbe drže obranu u području ‘Avioni’.

Ipak, kako javlja Strana, ruski mediji su objavili prve snimke iz područja “Avioni” u Bahmutu gdje se vijore zastave Wagnera i Rusije, a koji, prema izjavama zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine, drže ukrajinske snage.

‘Bahmut je potpuno zauzet duž svih svojih legalnih granica do posljednjeg centimetra’, poručio je Prigožin.

Zamjenica ministra obrane, Anna Malyar, ponovno je demantirala potpuno zauzimanje Bahmuta i izjavila da ukrajinske trupe zadržavaju kontrolu nad industrijskim i infrastrukturnim objektima te privatnim sektorom Bahmuta u četvrti ‘Avion’, na jugozapadu grada.

U međuvremenu, prema karti ukrajinske javnosti Deep State, može se vidjeti da “poluokruženje Bahmuta” od strane ukrajinskih trupa, koje je Anna Malyar najavila, još nije dostupno.

Dan ranije, Ministarstvo obrane Ukrajine demantiralo je gubitak Bahmuta. Iako je ukrajinska vojska objavila video njihovog odlaska iz grada, piše Strana.