Skip to content

Koronavirus ne može da preživi ljeto, a uništit će ga ova stvar: Stručnjaci otkrivaju šta sve nepogoduje širenju virusa (FOTO)

Mnogi se sa pravom pitaju da li će sa dolaskom toplijeg vremena i koronavirus smanjiti svoje širenje, a posebno se to pitanje postavlja nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će vrućina ubiti virus. Da ova cijela priča nije bez neke osnove pokazuju i tvrdnje dvojice ljekara, Jonasa Nilsena i Džona Nikolsa, a doktor Nilsen je mišljenja da će koronavirus teže zaraziti ljude tokom ljeta, jer toplo vrijeme nije povoljno za taj virus i da su prehlade češće zimi jer hladnoća hrani membranu na nosu što svakako olakšava ulazak virusa u tijelo.

Prema stručnjacima, koronavirus je osjetljiv na toplotu i umjereno je stabilan na 4 stepena, a može se godinama čuvati na temperaturi od minus 60, ali kako temperatura raste, tako i njegova otpornost opada, ali mora da se dostigne određena temperatura tokom nekog vremena, da bi virus postao neaktivan. Doktor Nikols se osvrnuo i na epidemiju SARS-a iz 2002. godine i potvrdio da su uslovi okoline kao što je temperatura, vlažnost i sunčeva svjetlost veoma bitna za sposobnost virusa da preživi i da inficira ljude.

On tvrdi da koronavirus ne može da izdrži da se razmnožava tokom ljeta, te da će polovina virusa umrijeti do ljeta, a ostatak će vremenom umrijeti, kada i temperature postanu stabilnije, pa i virusi postanu slabiji pod uticajem sunca, te je još i dodao: “Što se tiče temperature, virus može ostati netaknut na 4 stepena ili na 10 stepeni tokom dužeg vremenskog perioda. Ali na 30 stepeni on se bukvalno deaktivira. Također visoka vlažnost vazduha ne pogoduje virusu”- te je dodao da misli da će virus sagorjeti za nekih šest mjeseci.

Prema nekim sadašnjim podacima, od korona virusa se razboli svaka šesta osoba, dok je broj oboljelih od sasvim obične gripe mnogo veći, rijetki su primjeri da djeca obolijevaju od ovoga virusa, a prema nekim statistikama iz Kine, gotovo i da nema preminulih ispod 60 godina starosti.