Skip to content

KREĆE suđenje italijanskoj mafiji, KAVEZI POSTAVLJENI u sudnici, kao u Maxi suđenju 1986. godine

Nakon godina istrage, gomile dokaza i više stotina osumnjičenih, talijanski protumafijaški tužitelj Nicola Gratteri, koji je već tri decenije pod p0licijskom zaštitom, priprema se za “istorijsku” sudsku bitku protiv moćnog klana Ndrangheta u Italiji.

Nicola Grateri (62) se nada da će u pritvor poslati više od 450 osumnjičenih članova klana zbog pripadnosti kriminalnoj bandi koja je svoje bogatstvo i zlokobnu reputaciju izgradila na iznudi, pranju novca, 0tmici, trgovini dr0gom i vendeti.

Nicola Grateri © AFP/File

Ova prava sudska bitka počela je u petak, 11. septembra, pripremnim ročištem protiv članova Ndrangete u Rimu u slučaju koji nije viđen još od suđenja u okviru procesa poznatog kao “Maxiprocesso” protiv sicilijanske Cosa Nostre sredinom 1980-ih.

“Ovo je rat… Mi ovdje govorimo o nasilju i smrti”, rekao je Grateri za AFP nakon pripremnog ročišta zaključenog u Rimu u slučaju protiv jedine italijanske mafijaške grupe sa ograncima na svim kontinentima.

Nakon što se završe formalnosti i nakon što se izgradi praktično blindirana sudnica u Kalabriji suđenje se prebacuje na jug Italije uz učešće oko 600 advokata i 200 različitih građanskih stranaka.

Snaga i bogatstvo ‘Ndranghete toliko su narasli da su krajem 90-ih godina već postali najmoćnija od triju talijanskih mafija, a tu poziciju prema mnogim istraživanjima još nisu napustili.

U decembru prošle godine policija je privela više stotina šefova Ndrangete, niže rangiranih članova i takozvanih “vojnika“.

Hapšenja su izvedena ne samo u Italiji već i u Njemačkoj, Bugarskoj i Švajcarskoj. Među njima ima i političara. Optužnice se kreću od zelenaštva do ubistva, navodi AFP.

Iako je više godina smatrana slabijom grupom od mnogo poznatijih i jačih kao što su Cosa Nostre sa Sicilije i Camorra iz Napulja, Ndrangeta je od tada sve njih prevazišla i postala najmoćnija organizacija u Italiji.

Ndrangeta kontroliše dio međunarodne mreže trgovine k0kaina sa uporištima u mnogim gradovima poput NewYorka, Colombie i Brazilu, a uspješno se ubacila i u građevinsku industriju, vodi fondove sa sjedištem u Evropi, a odnedavno je ušla i u poslove oko sahrana i pogrebnih preduzeća zbog rasta broja žrtva koronavirusa.

“Ndrangete se svi boje zbog nasilja i surovosti. Ali sa druge strane to je veoma moderna organizacija koja je spremna da preplavi tržište Evrope tonama k0kaina”, rekao je Grateri.

Prema zvaničnim podacima, oko 20.000 članova Ndrangete u svijetu vodi poslove koji godišnje donesu profit od više od 50 milijardi evra.

Ogledalo društva

Čini se da je predstojeći proces protiv Ndranghete težak udarac, no ipak se ne može usporediti sa suđenjem Maxi iz Palerma koje je otvoreno 1986. godine, rekla je kriminologinja Anna Sergi.

Maxi suđenje Cosa Nostre 1986

 

Tijekom suđenja Cosa Nostra -Maxi srušili su glave svih većih obitelji, u ovoj operaciji to nije slučaj“, izjavljuje Sergi, profesor sa Sveučilišta Essex.

Maxi suđenje (talijanski: Maxiprocesso) bio je kazneni postupak protiv sicilijanske mafije koji se vodio u Palermu na Siciliji. Suđenje je trajalo od 10. veljače 1986. (prvog dana Corse d’Assise) do 30. siječnja 1992. (posljednjeg dana Vrhovnog kasacijskog suda) i održano je u sudnici u bunker stilu posebno izgrađenoj za tu svrhu.

Sicilijanski tužitelji 1986. godine podigli su optužnice protiv 475 mafijaša za mnoštvo zl0čina povezanih s mafijaškim aktivnostima, temeljeći se ponajprije na svjedočenjima bivših mafijaških šefova koji su se pretvorili u doušnike, poznate kao pentiti.

Maxi suđenje 1986

Većina je osuđena, 338 osoba, osuđeno na ukupno 2.665 godina, ne uključujući doživ0tne kazne izrečene za 19 glavnih šefova; presude je potvrdio Vrhovni sud Italije 30. siječnja 1992., nakon završne faze žalbe. Važnost suđenja bila je u tome što je postojanje Cosa Nostre konačno sudski potvrđeno.

Smatra se da je to najznačajnije suđenje ikada protiv sicilijanske mafije, kao i najveće suđenje u svjetskoj povijesti.

Tijekom i nakon suđenja mafija je ubila nekoliko sudaca i sudaca, uključujući dvojicu koji su je vodili – Giovannija Falconea i Paola Borsellina.

♦ Proslavljen Hollywoodom, mafija se prvi put pojavila na Siciliji prije otprilike 150 godina i od tada je čvrsto uspostavljena kroz Italiju. Tijekom godina diverzificirao se, modernizirao i postao vrlo sofisticiran.

Ali istodobno je provođenje zakona također napravilo skokove zahvaljujući međunarodnoj suradnji, razmjeni digitalnih datoteka i nove tehnologije poput termalnih kamera, dronova i cyber nadzora – i predanosti tužitelja poput Gratterija.

Međutim, provedba zakona nikada nije u potpunosti uspjela smanjiti hidru u zemlji u kojoj se saučesništvo može naći “na svim razinama državne uprave“, kaže Sergi.

“Mafije nisu vanjska tijela našeg inače dobro funkcionirajućeg društva, one su ogledalo našeg funkcioniranja”, dodao je Gratteri, citirajući pokojnog suca Falconea.

Kad su pitali Gratterija što je potrebno da ustane svako jutro i radi ovakav posao, znajući da ga ljudi žele ubiti, odgovorio je filozofski. “Sve ima svoju cijenu“, rekao je.

Rekao je da nije otišao nigdje bez policijske zaštite od 1989. godine. Već 30 godina nije bio u kinu. Njegova je kuća tvrdo osigurana tvrđava – “poput Velikog brata”, rekao je.

Ali unutar zidova ima povrtnjak. Uzgaja rajčice, patlidžane, bosiljak. Glas mu je postao gotovo nježan dok je nabrajao povrće, poput roditelja koji imenuje djecu.

“Ja sam čovjek u kavezu”, rekao je. Na neki način kao i bilo koji optuženik u maxi-suđenju. “Ali u mislima sam slobodan čovjek.” Pokazao je prstom na sljepoočnicu. „Slobodan sam u izboru i mogu slobodno odlučivati. Slobodno razmišljati i govoriti svoje mišljenje. ”

 “Mogu reći ono što si drugi ne mogu dopustiti da kažu, jer nemaju svoje poslove u redu. Jer ih se može ucijeniti. Jer se boje. Jer su kukavice,” zaključuje Grateri.

ISTORIJSKO MAXI– SUĐENJE IZ 1986. MOŽETE POGLEDATI U ZAPISIMA ISPOD:

Sidebar