Skip to content
Autobuska satnica u Holandiji

Krovovi na 316 autobuskih stanica u Holandiji pretvoreni u zelenilo

Prema statistikama, 358 pčelinjih vrsta živi u Holandiji. Nažalost, više od polovice njih već je ugroženo i stavljeno na Crveni popis (Red List).

Holandski dužnosnici prepoznali su rastući problem i pronašli domišljato rješenje – pretvoriti autobuske stanice grada Utrechta u utočišta pčela, kako bi podržali oprašivanje , prenosi BoredPanda.

Krovovi stotina autobuskih stajališta pokriveni su biljkama kao poklon za pčele. Uglavnom se sastoje od biljaka seduma, ukupno 316 je pokriveno zelenilom u Utrechtu.

Cvijece i pcela

Sedum (Žednjak) je biljka sa listovima koji sadrže spremnike vode i tipičan izgled cvjetova koji imaju pet latica, vrlo rijetko četiri ili šest. Mnoge vrste seduma su uzgojene kao vrtne biljke s obzirom na njihov zanimljiv i atraktivan izgled i otpornost, navodi se u Wikipediji.

Bus stanica
Foto credit: uitdragerij

Ove zelene površine ne samo da podržavaju gradsku bioraznolikost, kao što su stvaranje novog utočišta za medonosne pčele i bumbare, nego također pomažu pri sakupljanju fine prašine i skladištenju kišnice.

Za krovove se brinu radnici koji voze električna vozila, a autobuske stanice su opremljene LED rasvjetom i klupama od bambusa.

Oni su samo jedan od niza mjera koje je Utrecht uveo u pokušaju poboljšanja kvalitete zraka.

„Zelena površina je dobra za zdravlje i razvoj grada, stoga se može bolje nositi s problemima klime. Pomaže u sprečavanju poplava i osigurava da manje patimo od vrućine,” navodi se na službenim stranicama grada Utrechta.

Dužnosnici planiraju instalirati solarne panele na autobuskim stanicama u sljedećih nekoliko godina.

Oni čak nude subvenciju za ljude koji žele da instaliraju svoj zeleni krov ili solarne panele.

Grad namjerava do kraja godine uvesti 55 novih električnih autobusa i do 2028. imati  potpuno čist javni prijevoz.