Skip to content

Kuba će biti domaćin tajne kineske špijunske baze sa fokusom na SAD – The Wall Street Journal

Kina je postigla tajni dogovor s Kubom u novom “drskom” geopolitičkom izazovu da uspostavi postrojenja za elektroničko prisluškivanje na otoku otprilike 150 km od Floride, javlja Wall Street Journal pozivajući se na američke zvaničnike upoznate s povjerljivim obavještajnim podacima.

Takva špijunska instalacija omogućila bi Pekingu prikupljanje elektroničkih komunikacija s jugoistoka Sjedinjenih Država, gdje se nalaze mnoge američke vojne baze, kao i praćenje brodskog prometa, izvijestile su novine.

Zemlje su postigle načelni dogovor, rekli su zvaničnici, da će Kina platiti Kubi “nekoliko milijardi dolara” da dopusti prislušnu stanicu, piše Journal.

Bijela kuća nije komentirala izvješće, ali je u izjavi John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao: “Ne mogu govoriti o ovom konkretnom izvješću, ali dobro smo svjesni – i razgovarali smo mnogo puta s – nastojanja Narodne Republike Kine da ulaže u infrastrukturu širom svijeta koja bi mogla imati vojne svrhe, uključujući i ovu hemisferu.

“Pažljivo pratimo ovo, poduzimamo korake da se tome suprotstavimo i ostajemo uvjereni da možemo ispuniti sve svoje obveze glede sigurnosti kod kuće, u regiji i širom svijeta”, rekao je Kirby.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu rekao je: “Nismo upoznati sa slučajem i zbog toga trenutačno ne možemo dati komentar.”

Kubansko veleposlanstvo nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Zanimljivo je da je svojedobno ovu stanicu na Kubi u gradu Lourdes izgradio Sovjetski Savez.

Putin je istu zatvorio 2001. Taj potez su, u to vrijeme, pozdravili u Bijeloj kući.

S druge strane, Sjedinjene Države upravljaju globalnom mrežom vojnih postrojenja i daleko su najveći operater vojnih baza na svijetu, s lokacijama u desecima zemalja na svim kontinentima.