Skip to content
kućica od gline

Kućica od pijeska, gline i slame: Mala je, ali ima sve što je potrebno!

Mari Franc Roj je sama napravila kućicu prema sebi. Koristila je prirodne i reciklirane materijale kako bi sebi i partneru osigurala dom.

Koristila je samo prirodne materijale kao što su slama, pijesak, glina, ali i reciklirane prozore, reciklirano drvo, polomljeno staklo i sve ono što je mogla da nađe na deponiji.

kucica enterijer

Ovim poduhvatom je znatno smanjila troškove izgradnje kuće, ali je pri tome pokazala kako mogu odlično da se iskoriste odbačene stvari.

Mari se trudi da njena mala kuća koristi energiju prirode i tako smanji zagađenja, i za sada joj to ide od ruke.

Pošto je sama pravila kuću, mogla je da napravi i mnogo veći životni prostor, ali ova neobična žena kaže da je za udobnost sasvim dovoljno 40 kvadrata, koliko i ima njen dom.

kučica

Pored kuhinje i dnevnog boravka, koji su ujedno i ulaz u kuću, ova neobična stambena jedinica ima i kupatilo i spavaću sobu.

Jedna peć grije cijeli prostor, solarne ploče obezbjeđuju toplu vodu, a mnogobrojni prozori puštaju toliko svjetlosti u ovu kuću da se čini kao da živite napolju.

kučica interijer

Mari kaže da je srećna, da je imala mnogo sreće jer su joj prilikom gradnje kuće pomogli brat, otac i mnogobrojni prijatelji.

Za sreću je potrebno malo! Mari je to shvatila!

ezoterija.info