Skip to content

Kućna pomoćnica pobijedila milionera na sudu nakon što je lažno optužio za krađu

Ona je bila kućna pomoćnica iz Indonezije koje je zarađivala 600 dolara mjesečno radeći za veoma bogatu singapursku porodicu.

On je bio njen poslodavac, titan singapurskog poslovnog establišmenta i predsjednik nekih od najvećih firmi u zemlji.

Jednog je dana njegova porodica optužila kućnu pomoćnicu za krađu. Prijavili su je i pokrenuli sudski postupak koji je pokrenuo veliko zanimanje javnosti zbog optužbi za ukradene luksuzne torbice, DVD uređaj i odjeću.

Ovog je mjeseca Parti Lijani konačno oslobođena.

“Drago mi je da sam napokon slobodna. Za ovo sam se borila četiri godine”, rekla je novinarima.

No, njen je slučaj pokrenuo brojna pitanja o nejednakosti i pravdi u Singapuru, a mnogi se se pitali kako je uopšte moguće da je bila proglašena krivom, piše BBC.

Parti je počela da radi u kući Liev Mun Leonga 2007. godine. U kući je tada živjelo više članova njegove porodice, uključujući i njegovog sina Karla.

U martu 2016. Karl Liev i njegova porodica su se odselili. Iz sudskih je dokumenata vidljivo da je od gospođe Parti u više navrata zatraženo čišćenje nove kuće i kancelarije, što je zapravo kršenje tamošnjih zakona i propisa o radu, a na šta se i ona žalila.

Nekoliko mjeseci kasnije, porodica Liev joj je rekla da je otpuštena zbog sumnje da krade od njih. Kada joj je Karl Liev rekao da više ne radi za njega, shvatila je zašto.

“Ljut si jer sam odbila da čistim tvoj toalet”, rekla mu je.

Imala je samo dva sata da se spakuje, a porodica je poslala njene stvari u Indoneziju. Otišla je kući istog dana.

Dok se pakovala, zaprijetila je da će singapurskim vlastima reći i za kršenje propisa o radu te da su od nje tražili i da čisti Karlovu kuću. Porodica Liev je odlučila da provjeri sve njene spakovane kutije te su utvrdili da su u njima pronašli predmete koji pripadaju njima.

Nije ni znala da je prijavljena

Prijavili su je policiji, a ona je za to saznala tek pet sedmica kasnije kad je u Singapur došla da potraži novi posao. Privedena je čim je sletjela u Singapur.

Dok je trajala istraga, ona nije mogla da radi pa je bila smještena u skloništu za migrante.

Optužena je za krađu raznih predmeta: čak 115 komada odjeće, luksuznih torbica, DVD uređaja i skupocjenog sata. Zajedno je vrijednost navodno ukradenih predmeta bila oko 34.000 dolara.

Tokom suđenja je tvrdila da ih nije ona stavila u svoje kutije.

Prošle godine je proglašena krivom i osuđena na dvije godine i dva mjeseca. Na tu se presudu žalila, a slučaj se povlačio po sudu do septembra ove godine, kada ju je singapurski sud napokon oslobodio.

Sudija je zaključio da je porodica imala “neprimjeren motiv” kad je podnijela prijavu protiv nje, a bilo je problema i s načinom na koji su policija, pa čak i tužioci i druge sudije vodili taj slučaj, prenosi Jutarnji.hr.

Sudija je imao razloga vjerovati da je porodica podnijela prijavu protiv kućne pomoćnice kako bi je spriječili da ona prijavi njih zbog nelegalnog traženja da čisti i drugu kuću u koju se preselio njihov sin.

Nakon svega, ne želi više raditi u Singapuru, nego se vraća u Indoneziju. Opširnije u videu

Sidebar