Skip to content

Kurz zahtijeva pasoš EU o vakcinaciji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zahtijeva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji i rekao je da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

  • Takav pasoš već ima Izrael, a žele, kako je kazao, da uvedu i neke druge evropske zemlje.

Tim pasošem treba da se omogući ponovo normalan život.

Uoči današnjeg Samita EU – Sebastian Kurz se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

– Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji ρandemija to je moguće samo ako budemo imali mjere zaštite, da li kroz νakcinaciju ili testove – naglasio je Kurz u izjavi novinarima.

On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Kurz je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, prije svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malra, ali i baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

Na drugoj strani Njemačka, Belgija i Holandija, ali i Francuska ne žele brze odluke s tim u vezi, a to je, kako je prenijela nedavno ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler prilikom posjete Parizu kada je njeno zalaganje za pasoš o vakcinaciji naišao na zatvorena vrata.

Međutim, Kurz vidi šansu na postizanje evropskog dogovora.

Ukoliko do toga ne dođe Austrija će, poručuje, samostalno osigurati slobodu kretanja i putovanja.

Prema njegovim riječima, brojnim bilateralnim sporazumima, ali samo sa onim zemljama koje to žele.

“Do ljeta biće nam potreban pasoš o vakcinaciji”, podvlači Kurz.