Skip to content
Lajka pas

Lajkino putovanje u jednom smjeru, koje je otvorilo vrata najvećih dostignuća

Lajkino putovanje u svemir bio je značajan trenutak u ljudskoj istoriji, koji je otvorio put za neke od najvećih dostignuća.

Uprkos njenom značaju za čovječanstvo, Lajka je bila samo pas i nije shvatala težinu onoga što je postignuto uz njenu pomoć.

Posljednjih nekoliko dana njenog živ0ta za nju su bili teški, a ona je bila zbunjena i uplašena.

Lajka je bila lutalica

Prije nego što je dospjela u svemirski program, Lajka nije imala dom, nego je lutala ulicama Moskve. Oni su čak imali specijalan tim ljudi koji je tražio lutalice po moskovskim ulicama.

Birali su pse lutalice, jer ih je bilo lakše trenirati, vjerujući da su ovakvi psi, zbog teških uslova života, dovoljno jaki da izdrže teške uslove u svemiru.

Lajka je provela dan sa porodicom naučnika koji ju je pronašao

U posljednje četiri nedjelje, dr Vladimir Jazdovski je postao bliži ovom psu, nego bilo ko drugi. Lično on je predvodio ekipu koja ju je pokupila sa ulice, trenirao ju je i izabrao baš nju da uđe u istoriju.

Dan prije lansiranja, dr Jazdovski je Lajku poveo kući, da bi se njegova djeca igrala s njom, a nesrećna životinja prvi i poslednji put je osjetila porodičnu ljubav i atmosferu.

Jazdovski je tom prilikom rekao:

Želio sam da uradim nešto lijepo za nju, jer joj je ostalo još malo vremena. Već ujutru će biti stavljena u raketu, lansirana u svemir, odakle se nikada neće vratiti.

Lajka je ujutru dovedena na mjesto lansiranja i tim se pozdravio sa njom, poljubili su je u nosić i poželjeli srećan put, znajući da je nikada više neće vidjeti.

Satelit koji je izgrađen za Lajku, nije bio opremljen za siguran povratak kući. Prema prvobitnom planu, Lajka je trebalo da bezbjedno sleti na Zemlju.

Rusi su se hvalili da će ona imati sve potrebno za opstanak i da će se živa vratiti kući, međutim, ove planove je promijenio generalni sekretar, Nikita Hruščov, tražeći da se Sputnjik 2 lansira.

Naučnicima je naređeno da požure s poslom, njima je preostalo samo četiri nedjelje da naprave prvu svemirsku letjelicu koja će imati mogućnost da povede živo biće u svemir.

To je bilo dovoljno vremena da se letjelica napravi, ali naučnici nisu stigli da je opreme za siguran povratak na Zemlju. Svi običaji koji su razvijeni u raketnoj tehnologiji su izbačeni, a Sputnjik 2 je stvoren bez idejnog rješenja.

3. novembra 1957. godine, Lajka je poletjela. Dok je letjelica polijetala sa Zemlje, Lajka je bila veoma nervozna.

Lajka pas
Lajka

Njeni puls i disanje bili su tri puta brži od normalnog i bila je preplašena, jer nije razumjela šta joj se dešava. Kada je dospjela u bestežinsko stanje, njeno srce je usporilo i počela je da se smiruje.

Prvi put u istoriji čovječanstva, živo biće je lebdjelo po svemiru i posmatralo Zemlju i zvijezde sa velike udaljenosti.

Sputnjik 2 je bio nešto veći od mašine za veš. Iako je prostor bio isuviše mali i Lajka unutra nije mogla ni da se okrene, ona je pored toga bila i vezana i mogla je samo da sjedne i legne.

Lajka i drugi psi su pripremani za put tako što su stavljani u sve manje i manje kaveze.

Jedini način da se opuste, bio je da u takvim uslovima provedu dovoljno dugo vremena, da zaborave da su ikada bile slobodne.

Rusi su tvrdili da je Lajka preživjela prvi dan u svemiru i da je danima lebdjela oko Zemlje.

Javnost je pravu istinu saznala tek 2002. godine, kada je jedan od naučnika, koji je radio na misiji, Dimitri Malašenkov, otkrio kakva sudbina je zadesila ovog psa.

Sistem za kontrolu temperature, koji je izgrađen na brzinu, iznenada se pokvario, a temperatura u kapsuli je prešla 40 stepeni i nastavila je da raste.

Lajka, koja se smirila kada je dospjela u bestežinsko stanje, ponovo je postala nervozna.

Nakon sedam sati od lansiranja, tokom svog četvrtog kruga oko Zemlje, njeno srce je kucalo sve brže i brže, da bi na kraju naučnici prestali da dobijaju signal otkucaja – srce ovog psa zauvijek je prestalo da kuca.

Što više vrijeme prolazi, sve mi je žalije. Nije trebalo to da uradimo. Ono što smo naučili iz te misije, nije dovoljno da opravda gubitak Lajke, rekao je Oleg Gazenko, jedan od naučnika iz tima koji je radio na lansiranju Sputnjika 2.

Izvor: kafenisanje

 

Sidebar