Skip to content
pinokio

Lažovi i fraze koje uvijek koriste

Sjećate li se bajke „Pinokio“?

Znate da je taj drveni lutak imao problema sa laganjem, i gle čuda, baš zbog toga svaki put kada bi slagao njegov bi se nos uvjećao…

Lako je rješiti probleme u bajkama, ali u stvarnom svijetu lažovi obično ne budu kažnjeni.

Pa sve i da im naraste nos, oni bi se zasigurno podvrgli plastičnoj operaciji samo da ne budu uhvaćeni u laži, međutim, psiholozi kažu da lako možete da otkrijete kada vas neko laže, čak i ukoliko njegov nos uvijek ostaje iste veličine!

Ima onih koje je lako uhvatiti u laži jer naprosto to ne umiju da urade, pa je sa njima odmah lako, ali ako mislite da provjerite nekoga ko je u ovoj ružnoj navici pravi ekspert, evo na šta da obratite pažnju.

U nastavku se nalazi pet ključnih fraza koje će svaki provjereni lažov na ovaj ili onaj način pokušati da plasira.

Vaše je da samo pažljivo slušate i crvena alarm lampica će se već sama upaliti:

1. To ne može biti dokazano

Često će ovako reći neko, manje ili više eksplicitno, a to znači da su svjesni napravljenog propusta ili greške ali kako nema vidljivih dokaza neće priznati grešku.

2. Ne sjećam se toga

Ovo ste zasigurno nekada već čuli, i nije nikakva tajna, mozak se dosta napreže kada mora da zapamti laž i putanju kojom je ona planirano vođena.

Istina je jednostavna, laž je konstrukcija i kao takva zahtijeva dobro pamćenje priče.

Ovo je često prikazano u kriminalističkim serijama ili filmovima sa scenama suđenja.

Zato će lažovi često reći da se ničega ne sjećaju jer tako im je lakše da se ne upliću u sopstveni lavirint izmišljotina!

3. Ti me optužuješ!

Pogledajte njihovo lice dok ovo izgovaraju.

Primijetićete jednu malenu grimasu, kao iskrivljenje usne, pokušaj da prikriju smiješak jer vjeruju da će vas nadmudriti ako okrenu priču tako da ste vi napadač a oni su žrtva i to nevina.

Ne nasjedajte, ovo je jasan alarm da neko od vas pravi budalu!

4. Zašto bih ja uradio/la tako nešto?

Umjesto da na vaše pitanje daju odgovor ili komentar, oni će početi da vas ispituju.

Na taj način se pomjeraju od toga da budu pitani išta dalje. Pokušavaju da se izmigolje, i ne daju odgovor niti bilo kakav komentar, zar vam to već nije jasno.

Ako počnu vas da pitaju za razloge svojih postupaka, znajte da opasno lažu.

5. Zar zaista misliš da bih ja tako nešto mogao/la?

Ponovo se na vas sručila gomila nepotrebnih pitanja i zaključaka, a sve što ste željeli jeste da dobijete jedan skroman odgovor.

Onaj ko laže pokušava kod vas da izazove grižu savjesti, pokušava da učini da se osjećate loše zato što ste nešto pitali.

U pojedinim situacijama može da urodi plodom, u smislu da onaj ko laže dobije ovu „bitku“ prilično lako, ali možda ne i onda kada ste postali ekspert u otkrivanju toga kako se ponašaju oni koji žele da sakriju pravu istinu od vas!

Sidebar