Skip to content

“LEGAO SAM PORED MRTVE DRUGARICE, I JA SAM SE PRAVIO MRTAV”, Ispovijest učenika koji je preživio pucnjavu u školi na Vračaru


“Legao sam pored mrtve drugarice. I ja sam se pravio da sam mrtav. Tako sam se spasio.”

Ove riječi, prepune bola, izgovorio je učenik koji je preživio pucnjavu u školi na Vračaru. Kako priča njegova majka, bio je drug učenika K.K. (14) koji je počinio stravičan zločin nezabilježen na našim prostorima.

– Moj sin se nalazio u kabinetu kada je K.K. otvorio vatru na njih. Spasio se kada je u trenutku pucnjave legao pored mrtve drugarice. Legao je pored nje i pravio se mrtav. U momentu kada više nije čuo pucnjeve iskočio je kroz prozor sav krvav i otišao kući gdje mi je rekao “Sve ih je pobio, sve” – prepričava majka preživjelog maloljetnika.

U Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru jutros oko 8 časova došlo je do pucnjave. Prema najnovijim zvaničnim informacijama MUP-a, ubijeno je osmoro djece i jedan radnik osiguranja. Šestoro djece i jedan nastavnik te škole su ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj. Maloljetnik K. K. (14), odgovoran za ovaj strašan čin, učenik je gore navedene škole i on je pronađen i uhapšen u dvorištu iste.

Donijeta odluka o trodnevnoj žalosti zbog pucnjave u beogradskoj školi

Ministar prosvjete Marko Ružić saopštio je da je donijeta odluka o proglašenju trodnevne žalosti, koja će trajati od 5. do 7. maja. Nastava danas po podne je otkazana u svim beogradskim školama, a sutra ujutru počeće minutom ćutanja.

– U Urgentni centar pristigla su četiri pacijenta, tri učenika i nastavnica.  Svi pacijenti su u operacionim salama, završena je operacija kod jedna od učenica i ona je u stabilnom stanju. Ostale pratimo – kazala je dr Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra.

Inače K.K je pucao na svoje odjeljenje sa kojima je pohađao nastavu, piše Telegraf.

“Dijete je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje djela. Motiv nije utvrđen. Vatreno oružje uzeo je iz stana od svoga oca i pripremio četiri Molotovljeva koktela”, kazao je načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić.

Nakon počinjenih ubistava, učenik je otišao u dvorište škole te pozvao policiju. Dječak je imao popis djece koju je planirao likvidirati.

“Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu. Sam je kaže, odredio prioritetne mete. Skica izgleda malo kao iz videoigrice ili iz horor filma”, ističe Milić, prenosi Večernji.

“Bio sam na hiljade očevida, ovo je nezapamćeno. Pitanje je za cijeli sustav što trebamo unaprijediti”, rekao je Milić.