Skip to content
leteći taksi

Leteći taksi u Milanu 2026. godine

Milano će, zajedno s Kortinom, biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026. godine i za tu priliku bi već trebalo da budu spremna vozila letećeg taksija.

Screenshot YouTube Volocopter flight footage

Opština Milano je potpisala ugovor s agencijom koja upravlja aerodromima Linate i Malpensa, ali i “Skysportom”, kompanijom koja dizajnira ovakvu vrstu prevoznih sredstava i vertikalnih aerodroma – vertidroma.

Screenshot YouTube Volocopter flight footage

Polijetaće baš poput helikoptera, vertikalno, biće na struju poput Evtola (eVTOL) i prevoziće od dvije do četiri osobe. Imaće i baterije zahvaljujući kojima neće dolaziti do zagađenja vazduha, što će doprinijeti očuvanju okoline.

Takođe bi trebalo da pomognu smanjenju gužvi koje su izuzetno velike u Milanu, a očekuje se da će za vrijeme Olimpijskih igara biti još veće.

I dok Ilon Musk priprema svoje robotadžije koji će prevoziti putnike po američkim gradovima bez vozača, “Hyundai” je odlučio da Uberu obezbijedi leteća taksi vozila koja bi trebalo da počnu s radom u Dalasu i Los Anđelesu 2023. godine.

Screenshot YouTube Volocopter flight footage

Leteći taksi kretaće se brzinom oko 290 kilometara na čas, na visini od 300 i 600 metara. Nedavno je i grupa “Fiat – FCA” najavila da će sarađivati u ovim projektima.

Milano je najvažniji italijanski grad što se tiče industrije, biznisa i ekonomije i ovim potvrđuje da krupnim koracima grabi ka budućnosti. “Sea”, kompanija koja upravlja aerodromima u Italiji objavila je početak saradnje sa “Skysportom” u konstrukciji letećih taksija.

Sidebar