Skip to content

Lidl povukao je sa tržišta ovaj proizvod zbog pesticida – Da li je opasan? Oglasio se Lidl

Trgovinski lanac Lidl povukao je sa tržišta pastu od susama zbog povećane količine sredstava za zaštitu bilja koji su pronađeni u njoj.

Kako se navodi u obaveštenju objavljenom na sajtu ovog lanca, razlog povlačenja je to što proizvod nije u skladu sa Uredbom EU i Pravilnikom Republike Srbije, Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama ostatka sredstva za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje jer je utvrđena povećana količina etilen-oksida.

Kompanija poziva kupce koji su kupili ovaj proizvod sa rokovima upotrebe 03/2022 i 06/2022 da ga vrate u bilo koju Lidlovu prodavnicu.

Foto: Depositphotos, bitpics

“Povrat novca će biti izvršen i bez dostavljenog računa”, navodi se u obaveštenju.

Navode da se obaveštenje odnosi isključivo na proizvod “1001 delights Susam pasta, 120g”, sa navedenim rokovima upotrebe, od proizvođača WEIAND GmbH, te da se obaveštenje ne odnosi na druge proizvode ovog proizvođača, kao ni na proizvode drugih proizvođača.

Oglasila se kompanija – analize sprovedene u Nemačkoj

“Internacionalni dobavljač WEIAND GmbH na osnovu sprovedenih analiza u laboratoriji u Nemačkoj utvrdio je nepravilnosti kod proizvoda pod nazivom ‘1001 delights Susam pasta’ i povukao ga iz prodaje iz Lidl prodavnica u svim zemljama gde se proizvod prodavao, što je slučaj i u Srbiji.

Razlog povlačenja je što proizvod nije u skladu sa Uredbom Evropske unije 396/2005, kao ni sa Pravilnikom Republike Srbije, Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje (Sl. glasnik RS, br. 132/20), jer je utvrđena povećana količina etilen oksida”, saopštili su iz Lidla Srbija za B92.net.

Foto: Printskrin/lidl.rs

“Ovaj slučaj ne predstavlja visok zdravstveni rizik prilikom konzumacije, ali kao kompanija koja visoko uvažava segment odgovornog poslovanja, Lidl je transparentno obavestio svoje potrošače o datom opozivu, što je uobičajena procedura”, rekli su iz kompanije.

Sidebar