Skip to content

Linijske sudije ubrzo odlaze u istoriju: Nastupa “Hawk – Eye live” tehnologija

Teniska revolucija definitivno je počela ove godine, pošto je na većini terena na US openu testirana “Hawk Eye live” tehnologija, koja isključuje linijske sudije na terenu, a nakon suspenzije koju je dobio Novak Đoković, ona će definitivno biti ubrzana.

Naime, na većini terena u Njujorku, mašine su same određivale da li je loptica u autu i mijenjale su linijske sudije, koje nisu bile neophodne.

Eksperiment se na dosadašnjem turniru pokazao kao uspješan, a mnogi teniseri su prezadovoljni kako je to izgledalo.

Prije svega, isključuje se mogućnost ljudske greške, a pod broj dva, isključuje se potencijalna diksvalifikacija koju je doživio Novak Đoković, nakon što je slučajno pogodio linijskog sudiju Lauru Klark lopticom po završetku poena tokom meča 4. kola protiv Pabla Karenja Buste.

– Većini tenisera se zaista dopada. Nikada ne morate da dovodite u pitanje odluku – rekao je Tomas Johanson, trener Davida Gofana i bivši Grend slem šampion sa Australijan opena.

Đoković ne bi bio diskvalifikovan da US open nema ugovor sa modnim gigantom?

♦ On je takođe otkrio i jedan od potencijalnih razloga zbog kojih je i došlo do diksvalifikacije Novaka Đokovića.

Naime, zbog sponzorskog ugovora koji US open ima sa modnom kućom Ralph Lauren, dva najveća terena, Artur Eš i Luj Armstrong nisu pokriveni elektronskom provjerom, zato što sudije moraju da budu obučene u majicama Ralph Laurena.

Igrači su tužni što nisu imali tehnologiju na svim terenima, ali postoji jedan razlog – Ralph Lauren – rekao je Johanson.

Dakle, da nije bilo ugovora modne kuće i US opena, vjerovatno ne bi bilo ni linijskih sudija dok je Novak igrao svoj meč 4. kola, pa bi umesto Laure Klark loptica koju je Đoković poslao pogodila kameru i meč bi se nesmetano nastavio bez ikakve suspenzije.

Direktorka turnira, Stejsi Alaster izjavila je da na dva glavna turnira nije instalirana tehnologija, jer je ona još u eksperimentalnoj fazi, i da bi, u slučaju da ona zakaže, bilo problema, te su igrali na “sigurnu kartu” i linijske sudije.

Tehnologija je napredovala i kamere i kompjuteri će ubuduće raditi posao linijskih sudija

Ipak, nakon Novakovog slučaja, nema sumnje da će linijske sudije ubrzo da odu u istoriju i da ulogu prepuste sigurnijima, tačnijima i onima koji ne ometaju igru, niti utiču na to da rizikujete diskvalifikaciju ukoliko ih pogodite.

(Telegraf.rs)