Skip to content

Lista zemalja čiji stanovnici u Evropi najviše vjeruju u Boga: BiH na prvom mjestu – Njemačka na zadnjem

Krajem prošle godine objavljena je lista zemalja Evrope čiji stanovnici najviše vjeruju u Boga, a Bosna i Hercegovina se našla na prvom mjestu. Listu je objavio Instagram profil Landgeist, a prema istraživanju koje je proveo Pew Research Center. Pew Research Centar redovno provodi istraživanja javnog mnijenja u zemljama kao dio svog stalnog istraživanja stavova i vrijednosti.

Prilikom svog istraživanja objavili su listu zemalja čiji stanovnici najviše vjeruju u Boga “s apsolutnom sigurnošću”. BiH se našla na prvom mjestu sa 66% ljudi koji vjeruju. Druga na listi je Rumunija sa postotkom od 64, te Grčka čiji je postotak vjernika iznosio 59.

NAJVIŠE VJERUJU / Foto: Instagram @Land_geist

Što se tiče zemlja iz regije koje su se našle među prvih deset na listi su Srbija (58%) i Hrvatska (57%), koje su zauzele četvrto i peto mjesto. Oni navode da stanovništvo jugoistočne Evrope više vjeruje u Boga od ostatka kontineta.

S druge strane, zapadnoeuropske zemlje najslabije vjeruju u Boga. Njemačka je na prvom mjestu s najmanje vjernika (10%), slijede je Francuska i Švicarska sa 11% vjernika, Velika Britanija sa 12 posto. Irska je ipak izuzetak u zapadnoj Evropi, 24% Iraca vjeruje u Boga s apsolutnom sigurnošću.

NAJMANJE VJERUJU / Foto: Instagram @Land_geist