Skip to content

LJEKOVITI KORIJEN: Uništava bakterije, oporavlja pluća

Hrenu se oduvijek pripisivala ljekovita moć, pa su ga zbog toga narezanog na kolutove i nanizanog na konac stavljali djeci oko vrata, kao hamajliju.

Njegovi sastojci, koliko je utvrđeno, sprečavaju razmnožavanje bakterija, imaju umirujuće djelovanje na dišne organe i puteve, olakšavaju kašalj i izbacivanje sluzi iz dišnih puteva. Hren olakšava tegobe od katara ždrijela, bronhija i pluća, kao i upale krajnika. Hren i med uzimani duže vrijeme pospješuju rad svih žlijezda s unutarnjim lučenjem i razmjenu tvari.

Pomaže ublažavanju tegoba kod oboljenja od reume i gihta, pospješuje rad bubrega i mokraćnih kanala i korisno djeluje na želučano-crijevni trakt, uključujući jetru i gušteraču, te uspješno djeluje na peristaltiku crijeva, kada probava stvara određene tegobe; dobar je za pročišćavanje organizma.

Evo kako možete da primjenite hren za sinuse i respiratorni trakt.

Korijen hrena se bere u kasnu jesen kada listove ubije mraz. Možete da kupite svjež korijen hrena na tržištu tokom ove sezone. Izaberite svjež, kameno-tvrd korijen koji je lišen izdanaka, plijesni ili mekih mjesta.

Izbjegavajte zeleno-obojen korijen hrena, budući da je on veoma gorak. Osim toga, izbjegavajte prezreo, stari i veći korijen hrena, jer on ima tendenciju da bude previše vlaknast i na taj način, lošeg je ukusa.

Kod kuće, čuvajte hren u papirnoj kesi i stavite ga u frižider gdje će se održati narednih 6-9 mjeseci. Komercijalno pripremljeni proizvodi od hrena mogu biti lako dostupni u prodavnicama tokom cijele godine.

NEKOLIKO ZANIMLJIVIH SAVJETA

Uvek treba da koristite hren u svježem stanju; ako je narendan i stoji predugo, on će izgubiti svoju moć. Možete, međutim, da narendate hren i da ga pomješate sa jabukovim sirćetom, te čuvajte ovo u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Ovaj preparat će trajati beskonačno! Uvijek koristite hren sirov, budući da kuvanjem gubi ljekovito dejstvo i svoj ukus.

Hren za sinuse

Poznato je da je hren za sinuse jedan od najboljih prirodnih lijekova. Infekcija sinusa se javlja uslijed nagomilavanja sekreta u sinusima, što stvara prijatno okruženje za rast i razvoj loših bakterija, a ovo stanje može da bude prilično bolno.

Isparljiva jedinjenja koja su prisutna u hrenu sprečavaju ovu akumulaciju razređivanjem stare sluzi. Dakle, ako ste skloni sinusnim i infekcijama gornjih disajnih puteva, možete uzeti pola kašičice sosa od hrena ujutru i u podne i najmanje 10 minuta nakon upotrebe nemojte unositi hranu ili pića.

Ovo će odmah očistiti sinuse. Hren takođe ublažava simptome gripa, prehlade i zagušenja. Sitno mljevena pasta od hrena može da se nanese preko grudi da izleči zagušenja. Osim ovoga, možete i da zagrejete narendani hren, pa da se inhalirate ovim isparenjima od 5-10 minuta.

Hren za bronhitis

Hren se preporučuje u liječenju hroničnog bronhitisa i respiratornih bolesti, jer ima snažno antiseptičko i dejstvo za iskašljavanje, a takođe širi bronhije.

Kako se koristi hren za bronhitis?

Izrendajte korijen hrena i dodajte četiri kašičice meda u ovo. Nakon 30 minuta, stisnite sok dobro i kuvati ovo sa deset kašika vode. Nakon što je smeša kuvana, procedite je, ostavite da se ohladi, a zatim je pomešajte sa sirovim sirupom. Uzmite tri kašike ovog sirupa dnevno.

Hren protiv kašlja

Da koristite hren protiv kašlja, uzimajte 1 kašičicu narendanog hrena pomješanog sa kašičicom meda svako jutro na prazan želudac, tokom perioda od 30 dana.

Hren protiv bolesti pluća

Prelijte 10 g narendanog korijena hrena sa 200 ml ključale vode, te ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim procjedite i pijte 2-3 puta dnevno u malim šoljicama. Ovaj čaj od hrena je odličan za čišćenje pluća.

Hren protiv astme

Skuvajte 4 kašike rendanog rena sa šoljom jabukovog sirćeta, pa kada se hren razmekša, procijedite ga i dobijenoj količini dodajte istu količinu meda. Kuvajte ovu smjesu lagano da se zgusne, pa sačekajte ohladi. Dobijeni preparat treba uzimati ujutru i uveče.

Izvor: prirodanadar.rs

Sidebar