Skip to content

Ljekovito djelovanje sljeza na organizam

Korijen ljekovitog sljeza je tipična ljekovita biljka koja sadrži sluz, u smislu broja i sadržaja aktivnih tvari gotovo je ekvivalentan sjemenkama lana. Pripravci ove biljke olakšavaju spontanu regeneraciju tkiva, smanjuju upalne procese, djeluje kao ekspektorans.

Velika količina vodenih ekstrakata obuhvaća želučanu sluzokožu, a učinak je bolji, što je veća kiselost želučanog soka, navodi Wikipedia. Pitomi sljez, (ljekoviti bijeli sljez, lat. Althaea officinalis), se uzgaja se i u vrtovima kao ukrasna biljka. Ne smije se “brkati” sa bijelim sljezom (Alcea).

Pitomi bijeli sljez (Althaea officinalis) Foto: Wikimedia CC BY-SA 3.0

Sljez je biljka od davnina poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Danas ga najčešće koristimo za pripremu čaja jer pomaže ublažiti kašalj, zaštititi dišne organe i umiriti želučane tegobe. Sljez je poželjan kod mnogih drugih zdravstvenih tegoba poput sezonske prehlade i gripe, bakterijskih infekcija, oboljenja želučane stjenke, probavnih poteškoća, kožnih upala i drugih problema.

Kada je riječ o sljezovom čaju, postoje posebna pravila za pripremu koja možete pročitati u nastavku, uz sve ostale potrebne informacije za uporabu ovog iznimno ljekovitog čaja.

Slijedi popis svih dobrobiti sljezovog čaja za naše tijelo: Ublažava respiratorne tegobe (suhi kašalj, bronhitis, plućni katar, astma i sl.)  Pomaže kod bakterijskih infekcija (upale grla i krajnika, mokraćnog mjehura). Ublažava upalna stanja kože (alergijske reakcije, crvenilo, ljuštenje, dehidracija i ozljede). Smiruje nadraženi želudac (sluz obavija želučanu stjenku kod žarenja i jake kiseline). Pomaže kod žgaravice i probavnih poteškoća (zatνor). Smanjuje upalne procese u tijelu. Ubrzava oporavak kod infekcija, prehlade i gripe te ubrzava zarastanje kože. Smanjuje otjecanje kože i unutarnjih organa. Pomaže kod bubrežnih kamenaca i urinarnih problema. Sprječava zadržavanje vode u tijelu. Može se dodati domaćim pripravcima za njegu kože i kose.

– Kod poteškoća s probavnim sustavom, sljezov čaj je iznimno djelotvoran jer se sluz ne mijenja i ne probavlja sve dok ne dospije u crijeva. To omogućuje pozitivno djelovanje za velik broj upalnih tegoba probavnog sustava, a posebice kod uznemirenog želuca.

♦ Pravilna priprema čaja od sljeza

Zbog mucilaginoznog djelovanja koje smo prethodno objasnili te ispuštanja sluzi, sljezov čaj poželjno je ne pripremati u vrućoj vodi kako bi se ljekovita svojstva sačuvala, a flavonoidi zadržali svoju funkciju. S time da čaj nema poseban okus, u čaj možete dodati i malo svježe ili sušene mente (metvice) kako bi čaj bio osvježavajući i ukusan.

Potrebno je: 1 žlica korijena bijelog sljeza. 1 žličica mente (izborno). 250-300 ml tople vode (nikako vruće)

Čaj je najbolje pripremati u staklenoj tegli s poklopcem, no može vam poslužiti i staklena boca (biljni materijal uspite pomoću lijevka da spriječite prosipanje). Pomiješajte bijeli sljez i mentu ako ste se za nju odlučili – svježa menta (metvica) daleko prednjači okusom. Prelijte bilje toplom vodom, temperature otprilike 40°C-50°C i poklopite teglu. Sve dobro promućkajte te ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći, prije konzumiranja čaj procijedite i eventualno zasladite s malo meda.

Način korištenja i preporučena dnevna doza

Sljezov čaj možemo konzumirati nekoliko puta dnevno, a preporučen je unos veće količine vode u kombinaciji s ovim čajem. Ukoliko sljezov čaj pijete zbog problema s probavom ili želucem, poželjno je 6 grama sljeza podijeliti na nekoliko doza i konzumirati tijekom dana. Također, ukoliko oralno konzumirate kakve lijekove, popijte lijek 2h prije konzumacije sljezovog čaja ili 4-5h nakon što ste popili čaj. Sljezov korijen može usporiti apsorpciju lijekova te je najbolje biti na oprezu kada je riječ o lijekovima za određena zdravstvena stanja i prije svega  preporučujemo konsultacije sa dοktorom.