Skip to content

Ljudska jetra je stvorena da preživi 600 godina, a čovjek je uništi za samo 60: Evo kako

Mnogi naučnici slažu se da ljudska jetra može da preživi najmanje 600 godina bez ikakvih zahvata, ali prosječan čovjek je održava zdravom jedva 60.

Evo kako oštećujemo najveću žlijezdu u organizmu!

Jedan od najrazornijih faktora jeste konzumiranje previše životinjskih masti i skladištenje prevelike količine proteina u jetri, što je najčešći slučaj kod ljubitelja mesa i nezdrave hrane, ali i kod profesionalnih sportista.

Ako je vjerovati epidemiološkim studijama, učestalost pojavljivanja masne jetre posljednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena. Vjeruje se da između 25-28 odsto svjetske populacije pati od bolesti jetre, a da je 16 odsto njih oboljelo u mladosti.

Ukoliko se masna jetra ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbježno će doći do ciroze, te hronične bolesti jetre koja na kraju može da rezultira potpunim gubitkom funkcija jetre.

Kako se liječi masna jetra?

Najvažniji faktor u lječenju masne jetre svakako je ishrana, koja podrazumijeva nizak nivo masnoće i ograničen unos namirnica koje potencijalno mogu da naštete jetri.

Kako hrana oštećuje jetru?

Hrana koju pojedemo ulazi u stomak, a zatim u crijeva. U crijevima se razlaže, vari i apsorbuje u krvotok. Dalje se kroz krvotok prenose nutrijenti, koji kroz krvne sudove dospijevaju i do jetre. Višak masnoća životinjskog porijekla unesen kroz tešku hranu takođe dolazi do jetre, koja je svojevrsni filter u organizmu.

Kada tih masnoća ima previše, jetra nema drugi izbor do da masnoće apsorbuje u sebe.

Ćelije jetre tako vremenom propadaju, a kada jetra izgubi snagu i moć da neutrališe tolike masnoće, holesterol počinje slobodno da putuje kroz krvotok, taložeći se u drugim vitalnim organima i tkivima.

Uskladištene masti i naslage holesterola u krvim sudovima i kapilarima dalje dovode do razvoja vaskularne skleroze (ateroskleroze), a u budućnosti mogu biti uzrok moždanog i srčanog udara, kao i koronarne bolesti srca. Naslage holsterola i masnoća uništavaju i pankreas, što može da dovede do razvoja dijabetesa. Ovo su prvi simptomi akutne i hronične upale pankreasa

Kako sprečiti ili riješiti ovaj problem?

Iz ishrane bi trebalo izbaciti trans masti i generalno ograničiti unos masnoća. Za detaljni jelovnik, najbolje je da se konsultujete s ljekarom.

U svakom slučaju, treba jesti što više namirnica koje se smatraju melemom za jetru – artičoke, bundeva, zelena salata, surutka, šargarepa, cvekla, kupus…

Namirnice koje čiste jetru:

1. Češnjak – potiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu izbaciti toksine.

2. Citrusi – bogati vitaminom C citrusi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbira štetne tvari.

3. Cikla i mrkva – obje su bogate flavonoidima i beta karotenom. Stimuliraju jetru i poboljšavaju njezin rad.

4. Zeleni čaj – sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam.

5. Zeleno lisnato povrće – špinat, kelj, blitvu i salata repuni su klorofila te su vrlo učinkoviti u neutraliziranju i izbacivcanju toksina iz krvnog sustava.

6. Ananas – prepun je vitamina C te djeluje kao prirodni duiretik koji tijelo oslobađa od toksina.

7. Menta – lišće metvice bogato je flavanoidima koji djeluju kao snažan antioksidans.

8. Đumbir – vrlo moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam pomaže kod izbacivanja masnoće iz tijela.

9. Orasi – sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina te amino kiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.

10. Kupus – baš poput brokule i cvjetače, kupus snažno djeluje na enzime jetre koji reguliraju i ubrzavaju njezin rad.

(Stil.kurir.rs)

Sidebar