Skip to content

LUK JE ZDRAV BEZ OBZIRA JE LI SIROV, KUHAN ILI PEČEN

Luk je zdrava namirnica, svi znaju za to. Sok od svježeg luka sa medom ublažava kašalj. Ali malo ljudi zna da su korisni ne samo svježi, već kuhani i pečeni luk. Kažu da tokom toplotne obrade ne gubi korisna svojstva.

Sumpor i gvožđe u pečenom luku pomažu u normalizaciji nivoa glukoze u krvi i pospješuju pravilno funkcionisanje pankreasa i jetre. Luk pomaže krvnim sudovima da se očiste, oslobode aterosklerotskih plakova i spriječavaju nagle skokove krvnog pritiska.

Poslije pečenja u rerni, esencijalna ulja samo nestaju iz luka, što svježem luku daje specifičan ukus i miris. Ali njegova korist ostaje…

Luk je zdrav bez obzira je li sirov, kuhan ili pečen, iako sirovi luk ima više razine organskih sumpornih spojeva koji pružaju mnoge dobrobiti, navodi BBC .

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrili su da postoji visoka koncentracija flavonoida u vanjskim slojevima mesa luka, pa biste trebali paziti da uklonite što je moguće manje jestivog dijela luka kada ga gulite.

Luk potiče zdravo srce na mnoge načine, uključujući “snižavanje krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčanog udara”. Sumpor djeluje kao prirodni razrjeđivač krvi i sprječava nakupljanje krvnih pločica, prema časopisu Thrombosis Research.

Nedavno su zdravstveni istraživači primijetili vezu između molekula za razmjenu poruka zvanih oksilipini i upravljanja visokim kolesterolom. Konzumacija luka povećava oksilipine koji pomažu u regulaciji razine masnoća u krvi i razine kolesterola, navodi časopis Redox Biology.

Kvercetin u luku također može pomoći u sprječavanju nakupljanja plaka u arterijama, uzrokovanog povećanjem kolesterola, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, prema Medicinskom centru Sveučilišta Maryland.

Krom u luku pomaže u regulaciji šećera u krvi. Sumpor u luku pomaže u snižavanju šećera u krvi tako što potiče povećanu proizvodnju inzulina.

Evo nutritivnih podataka o sirovom luku, prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, koji regulira označavanje hrane kroz Nacionalni zakon o označavanju i obrazovanju.

Veličina porcije : 1 srednja glavica luka (5,3 oz / 148 g). Kalorije: 45 (kalorije iz masti: 0). Ukupna masnoća: 0g (0%), Ukupni ugljikohidrati: 11g (4%), Dijetalna vlakna: 3g (12%), Šećeri: 9g, Kolesterol: 0mg (0%), Natrij: 5mg (0%), Kalij: 190mg (5%), proteini: 1g, vitamin A: (0%), vitamin C: (20%), kalcij: (4%), željezo: (4%)