Skip to content

Lukašenko rekao Putinu da su “wagnerovci” počeli izazivati nelagodu. Traže “izlet u Poljsku”

Čelnici Ruske Federacije i Bjelorusije održavaju razgovore u Konstantinovskoj palači u Strelni. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da su “wagnerovci” počeli izazivati nelagodu – žele u Poljsku.

“Možda ne bih trebao reći, ali reći ću. ‘Wagnerovci’ su počeli izazivati ​​nelagodu. ‘Hoćemo na Zapad. Pustite nas’. Pitam ih, a što ćete na Zapadu? ‘Pa, da idemo na kraći izlet u Varšavu ili Rzeszów’. Držim ih, kako smo se dogovorili, u centru Bjelorusije. Ne želim ih prebaciti tamo, jer su lošeg raspoloženja. Ali, moram im odati priznanje, znaju što se događa oko Savezne države”, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je također izjavio da Varšava ima plan prisvojiti zapadni dio Ukrajine, te da postoji opcija da se to postigne ulaskom zapadnog dijela Ukrajine u NATO. No, kako je istakao, “Minsk će pomoći stanovnicima zapadne Ukrajine ako zatraže pomoć”.

“Prenos ukrajinske zemlje Poljskoj je neprihvatljiv, ako Zapadna Ukrajina zatraži pomoć, mi ćemo je pružiti”, kazao je Lukašenko.

Podsjetimo, prije neki dan Poljska je prebacila trupe na granicu s Bjelorusijom, gdje su u blizini počele zajedničke vježbe vojske Bjelorusije i PMC-a “Wagner”.

Zbigniew Hoffman, predstavnik poljskog vladinog odbora za sigurnost, manevre u Bjelorusiji smatra “nedvojbenom provokacijom”.

Na karti koju je donio Lukašenko, pokazao je Putinu gdje je Poljska prebacila vojsku blizu granice sa Saveznom državom. Jedna od poljskih brigada sada se nalazi oko 40 kilometara od grada Bresta u Bjelorusiji. Još jedan oko 100 kilometara od grada Grodna.

U međuvremenu, Andriy Demchenko, govornik Službe državne granične straže Ukrajine, rekao je da se u Bjelorusiji već nalazi 5.000 “vagnerovaca” . Istodobno je rekao da takav broj ne predstavlja izravnu prijetnju Ukrajini, ali Oružane snage Ukrajine moraju biti spremne za svaku situaciju, uključujući “sprečavanje provokacija na granici”.