Skip to content

Lula kaže NE! Stavio veto na slanje streljiva iz Brazila za tenkove u Ukrajini

Brazilski predsjednik Luis Ignacio Lula da Silva (PT) odbio je zahtjev njemačke vlade za isporuku municije za tenkove Leopard-1 kako ne bi provocirao Ruse, objavio je Folha de Sao Paulo.

Odluka je donesena još prošlog petka (20.), na sastanku PT-a sa čelnicima oružanih snaga i ministrom obrane Joséom Múciom. Bilo je to uoči ostavke zapovjednika kopnene vojske Júlia Cesara de Arrude.

General je iznio njemački prijedlog na raspravu, pokazujući da su napori Olafa Scholza da sastavi paket pomoći u području teških oklopnih vozila za Kijev širi od onoga što je otkriveno.

Prema vojnom osoblju i političarima koji su upoznati s ovom epizodom, Arruda je rekao da bi Brazil u džep stavio oko 25 miliona R$ za seriju streljiva uskladištenog za svoje tenkove Leopard-1, model koji je prethodio tenku koji je željela vlada Volodimira Zelenskog.

Predsjednik Lula je rekao NE, tvrdeći da se ne isplati provocirati Ruse. Brazil zadržava poziciju neutralnosti iz ekonomskih razloga, odbijajući sudjelovati u sankcijama protiv Rusije i Vladimira Putina.

Brazil nije sam u svom poricanju. SAD je zatražio od nove kolumbijske vlade Gustava Petra da zemlja preda bivše sovjetske helikoptere Mi-8 i Mi-17 Kijevu, koji upravlja tim modelima. Odbili su, izvijestio je Petro ovog tjedna.

“Naš Ustav ima mir kao poredak u međunarodnoj areni. Ostat će kao staro željezo u Kolumbiji. Nismo ni na čijoj strani. Mi smo za mir. Iz tog razloga niti jedna jedinica ruske vojne tehnike, bez obzira na uvjete u kojima se nalazi na našem teritoriju, neće biti korištena u ovom sukobu”, rekao je Petro.

I američki saveznik Izrael zanijekao je isporuku serije protuzračnih projektila Hawk. Tel Aviv se opravdao da je materijal star i nepouzdan, ali je prevagnula činjenica da vlada ima blizak, ako ne i uvijek prijateljski odnos s Moskvom.