Skip to content

Macron kritikuje nacije koje ostaju neutralne prema Ukrajini kao ‘saučesnike’ s Rusijom

Francuski predsjednik kaže da oni koji ne staju na stranu čine ‘pogrešku’ koja će nositi ‘povijesnu odgovornost’.

Zemlje koje odbijaju stati na stranu u ruskom ratu u Ukrajini “saučesnici ” su “novog imperijalizma” Moskve, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak Općoj skupštini UN-a u strastvenom govoru.

“Oni koji danas šute služe – bilo protiv svoje volje ili potajno uz određeno suučesništvo – cilju novog imperijalizma”, rekao je Macron.

U nekim od svojih najoštrijih komentara od početka rata, Macron je rekao da je ruska agresija protiv Ukrajine označila “povratak u doba imperijalizma i kolonija” i rekao da se svijet suočava s izborom između “rata i mira”.

Dok su zapadni saveznici poput Francuske pokazali ujedinjeni front protiv Rusije, odgovor je bio prigušeniji diljem Afrike i Azije.

Govoreći izaslanicima iz cijelog svijeta, francuski predsjednik je priznao “osjećaj nepravde” koji osjećaju zemlje koje su pogođene posljedicama rata, vezano uz hranu, energiju i njihova gospodarstva. Ali također je uputio snažno upozorenje onima koji žele ostati na poziciji “neutralnosti”.

“Danas želim reći stvari sasvim jasno: oni koji žele oponašati borbu nesvrstanih odbijajući se jasno izraziti čine pogrešku i to će nositi povijesnu odgovornost”, rekao je, govoreći o pokretu nesvrstanih tijekom Hladnog rata.

U nastojanju da pokaže kako Francuska nije ravnodušna prema utjecajima sukoba na siromašnije zemlje diljem svijeta, Macron je u svom govoru također najavio da će Francuska financirati transport ukrajinske pšenice u Somaliju, u partnerstvu sa Svjetskim programom za hranu UN-a.

Samog francuskog predsjednika kritičari su optuživali da ne podržava Ukrajinu svim srcem, zbog njegove odluke da zadrži otvorene linije komunikacije s Kremljom, kao i prošlih komentara o tome da ne treba “ponižavati” Rusiju kako bi sačuvali priliku da se pronađe diplomatsko rješenje za “povijesnu” pogrešku invazije na zemlju.

Govoreći u UN-u, Macron je rekao da će nastaviti svoj “dijalog” s Rusijom u pokušaju “da se vrati miru”, piše Politico.