Skip to content

Mađarska i Poljska zabranile uvoz žitarica i hrane iz Ukrajine

Nakon Poljske i Mađarska je  zabranila uvoz ukrajinskog žita, uljarica i niza drugih poljoprivrednih proizvoda, a zabrana će trajati do kraja juna. To je izjavio šef mađarskog ministarstva poljoprivrede Istvan Nagy, javlja tiskovna služba odjela.

“Mađarska vlada predana je obrani interesa mađarske poljoprivredne zajednice, stoga, u nedostatku značajnih mjera EU-a, privremeno, poput Poljske, zabranjuje uvoz žitarica i uljarica, kao i niza drugih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Ukrajini ili odatle dolaze u Mađarsku”, stoji u priopćenju.

Zabrana će trajati do 30. juna 2023. godine. Do tog vremena Mađarska od EU-a očekuje mjere za potporu europskim poljoprivrednicima i reviziju pravila za bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, dodala je tiskovna služba ministarstva.

Mađarska je također odlučila pooštriti kontrolu tranzitnog transporta žitarica iz Ukrajine preko svog teritorija kako bi bila sigurna da ono doista stiže u zemlje odredišta, a ne ostaje na tržištima srednje Europe.

Poljska vlada odlučila je zabraniti uvoz žitarica i desetaka drugih vrsta hrane u zemlju iz Ukrajine. Zabrana uključuje razne proizvode biljnog i životinjskog podrijetla.

Kao odgovor na odluku Varšave, Ministarstvo agrarne politike i prehrane Ukrajine optužilo je Poljsku za kršenje sporazuma o uvozu žitarica.

Prema Reutersu, krajem marta su premijeri Poljske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Slovačke rekli su da od 2022. velika količina ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog proizvedenog u EU, ide u zemlje srednje Europe , što utječe na cijene i prihode lokalnih poljoprivrednika.

Nakon toga, Poljska je pozvala EU da ograniči količinu ukrajinskog žita koja ulazi na europsko tržište .