Skip to content

MAJKA I SIN KOJI SU VIĐENI DA SPAVAJU U PARKU DOBILI STAN od gradonačelnika Zenice

Redakcija Zenicabloga jutros je dobila informacije, fotografije i upite zabrinutih sugrađana koji su pitali mogu li objaviti informaciju o šokantnom prizoru u centru grada, kojem svjedoče ljudi koji prolaze Kamberovića poljem u Zenici.

Z.M. sa sinom na Kamberovića polju u Zenici. Foto: Zenicablog

Sugrađanka je u pismu napisala da već nekoliko jutara viđa jednu stariju ženu, s momkom za kojeg je pretpostavila da joj je sin. Mladić je osoba sa poteškoćama u razvoju. “Viđam ih ujutro na klupi kod Turske česme, na Kamberovića polju”, napisala je.

“Htjela sam jedno jutro da im priđem i da saznam nešto više o njima, jer mi je proteklih dana djelovalo da su prenoćili tu, napolju, na ovoj hladnoći, ali kad sam išla na posao oni su spavali – zamotani u nekoliko deka, sjedeći na klupi, jedno pored drugog”, objavile su kolege na Zenicablogu poruku koju im je uputila sugrađanka.

Jučer ih je ova sugrađanka, piše Zenicablog, opet susrela i porazgovarala sa njima, te saznala da su posljednjih godina živjeli u Sarajevu.

Njeno ime je Z. M. (Puni podaci poznati redakciji). Iz Zenice je, ali je živjela u Sarajevu sa dva sina, jedan je radio i zarađivao dovoljno da su mogli plaćati kiriju 13-14 godina unazad. Drugi sin je osoba sa poteškoćama u razvoju.

Zbog iznenadne smrti sina koji je radio, bili su primorani napustiti stan u kojem su živjeli i vratili su se u Zenicu. Kaže da se obraćala za pomoć, međutim, osim 400 KM pomoći koju dobiva za sina sa poteškοćama, nema pravo na išta više, što joj ne može osigurati bilo kakav smještaj.

Gradonačelnik Zenice ekspresno reagovao

– Zajedno sa resornom službom, po hitnom postupku sam pronašao rješenje i smjestili smo tu porodicu u stan u Radakovu – rekao je gradonačelnik Kasumović.

Ističe kako mu je svaki građanin važan, zbog čega je i lično, usprkos brojnim obavezama i sastancima, otišao da uruči ključeve od stana majici i sinu.

– Svaki građanin Zenice mi je važan! Odmah po saznanju da majka sa sinom koji je stopostotni inνalid boravi na otvorenom odnosno na Kamberovića polju po zimi i kiši, naredio sam nadležnim službama da se u roku od odmah zbrine porodica. Lično sam otišao i uručio majci i sinu stan, da mogu večeras mirno spavati oni u stanu i ja u svojoj kući. Od direktora Centra za socijalni rad sam upoznat da su im ranije davali određene smještaje, međutim, to im nije odgovaralo. Također, od njih sam obaviješten da oni nisu bili na Kamberovića polju dva mjeseca, kako tvrde pojedini mediji, jer su nedavno izašli iz smještaja koji im je dodijeljen, baš kao što nije istina da je Kabinet gradonačelnika ikada kontaktiran po ovom pitanju. Poznato je svima da sam osjetljiv na djecu, posebno na onu sa invaliditetom i nikad ne bih dozvolio da spavaju danima, kamo li mjesecima, na otvorenom. Međutim, važno je da je ova priča dobila sretan epilog i da smo smjestili majku sa sinom u topao dom – rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, predaje ključeve stana Z. M. i njezinom sinu. Foto: Zenica.ba

Majka koja je sa sinom bila bez krova nad glavom nije krila oduševljenje ovim potezom gradonačelnika.

Nisam vjerovala da će se ovo desiti. Zateklo me, vjerujte. Prezadovoljni smo – kazala je majka prilikom uručenja ključeva i stana u zeničkom naselju Radakovo, piše Zenica.ba.