Skip to content

‘Malo je vjerovatno’ da je projektil u Poljskoj ispaljen iz Rusije, kaže Biden

Američki predsjednik Joe Biden sastao se s čelnicima NATO-a i G7 u na brzinu dogovorenim razgovorima, nakon eksplozije u Poljskoj.

Biden je rekao da postoji dogovor da se podrži poljska istraga i rekao je novinarima “Pobrinut ću se da shvatimo što se točno dogodilo.”

Na pitanje je li projektil mogao biti ispaljen iz Rusije, Biden je rekao: “Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju, ne želim to reći dok u potpunosti ne istražimo.”

Biden je tada rekao da je “malo vjerojatno” da je ispaljen iz Rusije sudeći po putanji.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost odbio je komentirati izvješća da su ukrajinske snage ispalile “projektil ruske proizvodnje” koji je pogodio istočnu Poljsku pokušavajući presresti ruski napad.

‘Nemamo komentara i nećemo potvrditi ovo izvješće. Kao što je predsjednik danas rekao, podržavamo istragu koja je u tijeku u Poljskoj kako bi se točno otkrilo što se dogodilo’, rekao je glasnogovornik.

Projektil je pao izvan ruralnog poljskog sela Przewodow, oko četiri milje (6,4 kilometra) zapadno od ukrajinske granice u utorak poslijepodne, otprilike u isto vrijeme kada je Rusija pokrenula najveći val raketnih napada na ukrajinske gradove u više od mjesec dana.

Točne okolnosti incidenta, koji označava prvi put da je zemlja NATO-a izravno pogođena tijekom gotovo devetomjesečnog sukoba, ostaju nejasne, iako je poljsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo projektil kao “ruske proizvodnje”.

I ruske i ukrajinske snage koristile su streljivo ruske proizvodnje tijekom sukoba, a Ukrajina je rasporedila rakete ruske proizvodnje kao dio svog sustava protuzračne obrane. Ovi oružani sustavi starije generacije potječu iz razdoblja kada su i Rusija i Ukrajina bile dio Sovjetskog Saveza, piše CNN.

U srijedu je Associated Press izvijestio da su tri američka dužnosnika rekla da preliminarne procjene sugeriraju da su projektil ispalile ukrajinske snage u pokušaju presretanja nadolazećeg ruskog udara. Dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni javno raspravljati o tome, navodi AP.